Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc. 004) Galaretka z owocami.pdf

(30 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Galaretka z owocami
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Galaretka:
8 listków żelatyny
1 butelka różowego wina
500g drobnego cukru
1 koszyczek truskawek
1 koszyczek malin
1 koszyczek jeżyn
1 koszyczek jagód
Przecier malinowy:
1 kg mrożonych malin
300 g cukru pudru
Przybranie:
czerwone porzeczki na gałązkach
listki męty
Przygotowanie
Namoczyć w wodzie żelatynę. Mrożone maliny posypać cukrem pudrem i odstawić w ciepłe
miejsce by owoce się rozmroziły i sok połączył się z cukrem. W garnku zagotować wino z
drobnym cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Na dno
foremek wlać nieco ostudzonego wina, ułożyć warstwę malin, zalać winem, ułożyć warstwę
jagód, zalać winem, ułożyć warstwę truskawek, zalać winem, ułożyć warstwę jeżyn, dopełnić
foremki winem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż galaretka się zetnie. Rozmrożone maliny
zmiksować i przetrzeć przez sito. Przecier schłodzić w lodówce. Gdy galaretka zetnie się, każdą
foremkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, by odkleić galaretkę od ścianek foremki. Odwrócić
do góry dnem i wyjąć galaretkę. Ułożyć na talerzu, skropić przecierem malinowym i przybrać
porzeczkami i miętą.
© Marco Pierre White
Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię.
(odc.4)
1 z 1
2010-02-16 15:42
242111728.001.png 242111728.002.png 242111728.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin