Porozumiewanie się w języku obcym.pdf

(2428 KB) Pobierz
Microsoft Word - Kelner_512[01].Z4.04_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Iwona Wawrzyniak
Porozumiewanie się w języku obcym 512[01].Z4.04
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
397131010.002.png 397131010.003.png 397131010.004.png
Recenzenci:
mgr Izabela Lindecka
mgr inż. Małgorzata Piecyk
Opracowanie redakcyjne:
mgr Iwona Wawrzyniak
mgr inż. Ewa Wasilewska
Konsultacja:
mgr inż. Andrzej Zych
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 512[01].Z4.04
porozumiewanie się w języku obcym zawartego w modułowym programie nauczania dla
zawodu kelner.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Formy grzecznościowe
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
10
4.1.3. Ćwiczenia
10
4.1.4. Sprawdzian postępów
13
4.2. Terminologia zawodowa
14
4.2.1. Materiał nauczania
14
4.2.2. Pytania sprawdzające
20
4.2.3. Ćwiczenia
21
4.2.4. Sprawdzian postępów
25
4.3. Oferta gastronomiczna
26
4.3.1. Materiał nauczania
26
4.3.2. Pytania sprawdzające
33
4.3.3. Ćwiczenia
33
4.3.4. Sprawdzian postępów
41
4.4. Rodzaje komunikatów i ich zastosowanie
42
4.4.1 Materiał nauczania
42
4.4.2 Pytania sprawdzające
44
4.4.3 Ćwiczenia
45
4.4.4 Sprawdzian postępów
49
4.5. Elementy obsługi kelnerskiej
50
4.5.1 Materiał nauczania
50
4.5.2 Pytania sprawdzające
56
4.5.3 Ćwiczenia
56
4.5.4 Sprawdzian postępów
62
5. Sprawdzian osiągnięć
63
6. Literatura
68
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
2
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w kształtowaniu umiejętności posługiwania się językiem
angielskim w sytuacjach związanych z wykonywaniem obowiązków zawodowych.
W poradniku zamieszczono:
wymagania wstępne, zawierające wykaz umiejętności, jakie powinieneś mieć
opanowane, abyś mógł bez problemów przystąpić do realizacji programu jednostki
modułowej i korzystać z poradnika,
cele kształcenia wraz z wykazem umiejętności, jakie nabędziesz podczas realizacji
programu jednostki modułowej,
materiał nauczania, zawierający wiadomości teoretyczne, które pozwolą Ci samodzielnie
przygotować się do wykonania ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów z tej jednostki
modułowej,
zestaw pytań przydatny do samodzielnego sprawdzenia, czy już opanowałeś podane
treści,
ćwiczenia, które pomogą Ci zweryfikować wiadomości teoretyczne oraz ukształtować
umiejętności praktyczne,
sprawdzian osiągnięć, przykładowy zestaw zadań i pytań. Pozytywny wynik sprawdzianu
potwierdzi, że dobrze pracowałeś podczas zajęć i zdobyłeś wiedzę i umiejętności
z zakresu tej jednostki modułowej,
wykaz literatury uzupełniającej.
Materiał nauczania prezentuje treści pozwalające przyswoić język komunikacyjny
na poziomie średnio – zaawansowanym, ze szczególnym uwzględnieniem słownictwa
i zwrotów przydatnych podczas wykonywania czynności zawodowych kelnera.
Rozdział 4.1. zawiera zwroty grzecznościowe wraz ze wskazaniem okoliczności ich
stosowania, pozwala odróżnić język formalny i nieformalny.
Rozdział 4.2. pozwala przyswoić terminologię zawodową związaną z wyposażeniem sali
konsumenckiej, zastawą stołową, pomocniczym sprzętem kelnerskim oraz podstawowymi
czynnościami kelnerskimi.
Treści rozdziału 4.3. dotyczą terminologii związanej z ofertą gastronomiczną.
Formułowania komunikatów ustnych i pisemnych z zastosowaniem mowy zależnej
oraz związków wyrazowych zawarte jest w rozdziale 4.4.
Rozdział 4.5. dotyczy prowadzenia konwersacji, udzielania informacji i podtrzymywania
kontaktu z klientami.
Ponadto układ treści materiału nauczania pozwala systematycznie kształtować
umiejętność korzystania z anglojęzycznej literatury, prasy zawodowej oraz zasobów Internetu
z zakresu branży kelnerskiej oraz związanych z marketingową działalnością firmy.
Jeżeli będziesz mieć trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, poproś
nauczyciela o wyjaśnienie lub sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz czynność.
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
3
512[01].Z4
Organizacja serwisu specjalnego oraz
imprez okolicznościowych
512[01].Z4.01
Przygotowanie potraw
w obecności konsumenta
512[01].Z4.02
Obsługa gości w pokoju
hotelowym
512[01].Z4.03
Organizacja i obsługa imprez
okolicznościowych
512[01].Z4.04
Porozumiewanie się w języku obcym
512[01].Z4.05
Prowadzenie działalności gospodarczej
Schemat układu jednostek modułowych
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
4
397131010.005.png 397131010.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin