Składniki:2 buraczki czerwone2 średnie marchewki1 małe jabłko1 mała cebulasok z cytryny2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprzkawałek zielonej części pora lub szczypiorek
Wykonanie:Buraczki ugotować ze skórką, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce również o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać. Dodać oliwę oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Por drobniutko pokroić i posypać sałatkę.
Składniki:przyprawa "Gyros"1 pierś z kurczaka1 papryka czerwona1 puszka kukurydzy bez zalewy1 mała cebula2 - 3 ogórki konserwowe1/2 kapusty pekińskiejsos: majonez, ketchup
Wykonanie:Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju (sporo oleju). Pod koniec dodać przyprawę "Gyros". Wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórki również pokroić w kostkę, paprykę i kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki. Przygotować sos: majonez wymieszać z ketchupem - każdą warstwę należy posmarować cienko sosem). Wystudzoną pierś z kurczaka ułożyć na dnie szklanego naczynia. Następnie układać warstwami: cebulę - małą ilość sosu - ogórek - sos - kukurydza bez zalewy - sos - papryka - sos - kapusta pekińska. Wierzch sałatki posmarować sosem i przystroić według własnego uznania. Uwaga: Każdą warstwę posypać odrobiną przyprawy "Gyros" i posmarować cienko sosem.
Składniki:1 grejpfrut1 puszka kukurydzy5 jajekmajonezsól i pieprz do smakulistek pietruszki do dekoracji
Wykonanie:Grejpfrut pokroić w kostkę. Jajka ugotować i również pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę bez zalewy, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Sałatkę przełożyć do pucharków. Posmarować majonezem i udekorować listkiem pietruszki lub innym zielonym warzywem.
Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka (lub indyka)2 jajka1 papryka czerwona1/2 puszki groszku zielonegoszczypiorek3 łyżki majonezu2 łyżki kwaśnej śmietanysól, pieprz
Wykonanie:Mięso z kurczaka (indyka) umyć, pokroić na kawałki i usmażyć z obu stron na oleju. Wystudzić, pokroić w mniejszą kostkę. Jajka ugotować, wystudzić. Paprykę i jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Groszek odcedzić z zalewy. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez, śmietanę, sól i pieprz. Ponownie wymieszać. Sałatkę udekorować szczypiorkiem i papryką.
Składniki:10 dag ryżu (1 torebka)10 dag żółtego sera (np. edamski)8 małych ogórków korniszonów1 średnia papryka czerwona1 puszka kukurydzy2 łyżki majonezusól i pieprz do smaku
Wykonanie:Ryż ugotować i pozostawić, aby przestygł. W tym czasie pokroić w drobną kostkę żółty ser, ogórki i paprykę. Wszystko wymieszać. Dodać kukurydzę bez zalewy. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec sałatkę wymieszać z majonezem. Podawać schłodzoną.
Składniki:1 pierś z kurczakaprzyprawa gyros1 cebula10 dag makaronu kolanka1 ogórek kiszony1 mała papryka czerwonasól i pieprz2 łyżki majonezuszczypiorek
Wykonanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i usmażyć, z obu stron, na oleju. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i razem smażyć przez chwilę (aż cebula zeszkli się). Ostudzić. Paprykę i ogórka pokroić w paski. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem.
seat129