Wina różne.pdf
(
4445 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - sklad.doc
Esencje do win
1.
Esencja "Kino"
Esencj t dodaje si do win czerwonych wytrawnych, by nada im odpowiedni cierpko.
"Kino" jest wysuszon ywic pewnego rodzaju tropikalnego drzewa, dobrze rozpuszczajc
si w gorcej wodzie lub spirytusie. "ywic naley pokruszy na drobne kawa#ki i zala
spirytusem na czas 14dni, po czym przefiltrowa przez bibu#.
Przepis na esencj "Kino":
- ywica "kino" - 10g
- spirytus 95% - 80ml
- woda - 25ml
Otrzymana esencja ma stenie 10%, co oznacza, e kade jej 10ml odpowiada 1g ywicy.
2.
Esencja taninowa
Jest to zastpczy rodek, gdy nie ma moliwoci zdobycia ywicy "Kino". Tanina jest ó#tym,
dobrze rozpuszczalnym w spirytusie proszkiem. Tanin mona próbowa kupi w sklepach
POCh-u (cz.d.a.: 100g = 59,10PLN; cz.:250g, 500g, 1kg - ceny dostpne na telefon).
Przepis na esencj taninow$:
- tanina - 10g
- spirytus 95% - 80ml
- woda - 25ml
Tak jak i powysza, ta esencja jest o steniu 10%. Przy dodatku tej esencji do wina naley
postpowa bardzo ostronie, gdy nadmiar taniny #atwo moe zepsu wino.
3.
Esencja orzechowa
Przyrzdza si j z zielonych orzechów w#oskich, gdy s one jeszcze mikkie i #atwo daj si
pokroi (oko#o po#owy lipca). Esencja ta ma za zadanie nada winu charakterystyczn
goryczk.
Przepis na esencj orzechow$:
- orzechy w&oskie, zielone - 100g
- spirytus 95% - 200ml
- woda - 60ml
Drobno pokrojone orzechy naley zala wczeniej odpowiednio rozcie;czonym spirytusem, i
utrzymywa przez 4 - 6 tygodni, czsto mieszajc. Nastpnie esencj zla znad orzechów,
orzechy w miar moliwoci odcisn, w razie potrzeby uzyskany roztwór uzupe#ni
spirytusem 50% do objtoci 200ml. W ten sposób 10ml esencji odpowiada 5g orzechów.
4.
Esencja do win typu Malaga
S trzy sposoby przygotowania esencji do Malagi:
1)
Do garnka wla naley 1 litr soku winiowego i ogrzewa na wolnym ogniu pod
przykryciem. W gorcym soku rozpuci naley 0,25kg cukru i ogrzewa tak d#ugo, a w
garnku pozostanie 300 - 400ml esencji;
2)
Do garnka w#oy naley 0,5kg suszonych liwek i zala je 2,5l wrzcej wody. Aliwki
gotowa na wolnym ogniu tak d#ugo, a zostanie tylko po#owa pierwotnej zawartoci garnka.
Wówczas naley doda 200g cukru i gotowa dalej tak d#ugo, a otrzyma si 500ml
ciemnobrunatnej esencji. Ogólny czas gotowania potrafi doj nawet do 10-12 godzin
3)
Esencj sporzdza si z rodzynków, identycznie jak powysz, liwkow.
Jeli tak przygotowane esencje maj by przechowywane przez d#uszy czas, naley je
utrwali przez dodatek spirytusu w iloci 200-250ml na 1 litr esencji.
5.
Esencja z chleba witoja skiego
50g rozdrobnionego chleba witoja;skiego zala naley w s#oiku 3 - 4-krotn iloci wódki
45%, macerowa 3 - 4 tygodnie, po czym przefiltrowa.
Kiedy ju jestemy zaopatrzeni w esencje, moemy przystpi do mieszania, czyli kupaowania win.
Poniej przedstawiam sposoby na otrzymanie win nastpujcych typów:
Wino bia#e typu Bordeaux
S to wina wytrawne, pó#s#odkie lub s#odkie, barwy lekko ó#tawej, zielonkawoó#tawej lub
z#ocistoó#tej, o przecitnej mocy 11 - 13% i kwasowoci 6,5 - 7,5g/l. S one mocno
siarkowane
i
dwutlenek siarki wyraDnie uwydatnia si w zapachu i smaku wina.
Surowcem do win owocowych tego typu mog by jab#ka i bia#e porzeczki z pewnym dodatkiem
agrestu.
Przepis n
a 10 litrów wina bia#ego, sto#owego, pó#s#odkiego, typu bordoskiego:
wino jab#kowe
4,5l
wino z bia#ych porzeczek
4,0l
wino agrestowe
1,0l
cukier
0,5kg
karmel (cukier palony)
oko#o 4ml (w zalenoci od uznania)
siarczyn lub pirosiarczyn potasu lub
sodu
oko#o 1g (w zalenoci od uznania)
1.
Wino nastawia si na 12 - 13% alkoholu.
2.
Zawarto kwasów powinna wynosi oko#o 6,5 - 7,5g/l, co osiga si przez wzicie do kupau
wina
jab#kowego
o ma#ej kwasowoci i wina z
bia#ych porzeczek
o kwasowoci wysokiej.
3.
W winie powinien by wyraDnie wyczuwalny posmak SO
2
.
4.
Uyte do kupau wino jab#kowe powinno by m#ode, najlepiej 9 - 12 miesiczne, natomiast
wina porzeczkowe i
agrestowe
powinny by 2 - 3-letnie.
5.
Chcc otrzyma wino mniej s#odkie (
polecam!
), naley zmniejszy ilo dodanego cukru do
0,25kg (wino pó#wytrawne), lub te wcale nie dodawa cukru (wino wytrawne).
Wino typu Madera
Jest to wino bia#e, barwy brzowej, bardzo aromatyczne, deserowe, pó#s#odkie, o duej
zawartoci alkoholu (16 - 18%) i niezbyt wysokiej kwasowoci (5,5 - 6,5g/l). W smaku wina uwydatnia
si wyraDnie lekka goryczka.
Naley sporzdzi wino z mieszaniny owoców np.
agrestu
,
czerwonych porzeczek
,
truskawek
i
jab#ek
, dajc cukru tyle, by powsta#o 14 - 15% alkoholu i aby wino zawiera#o 3 - 4% cukru. M#ode
wino po 3 - 4 miesicach leakowania doprawia si, dodajc:
- spirytusu do mocy 16 - 18% (oko#o 30ml na 1 litr wina);
- karmelu 2 - 4ml na 1 litr wina;
-
esencji orzechowej
oko#o 2 - 3ml na 1 litr wina.
Po doprawieniu i wymieszaniu naley na kady litr wina doda 60 - 75g rodzynek. Rodzynki naley
macerowa winem 3 - 4 tygodni, czsto mieszajc, po czym wino przefiltrowa. Gotowe wino leakuje
si 3 - 12 miesicy i w razie potrzeby jeszcze raz si filtruje.
Wino czerwone typu Bordeaux
Jest to wino wytrawne, pe#ne w smaku, o duej zawartoci garbnika (5 - 10 razy wikszej ni w winach
bia#ych) i piknej rubinowoczerwonej barwie. Zawarto alkoholu wynosi zwykle 10 - 12%, zawarto
kwasów - oko#o 6g/l. Wina tego typu nie zawieraj zwykle cukru, lub zawieraj go bardzo niewiele (do
0,5%) i z tego wzgldu nie musz by mocno
siarkowane
.
Surowcem do wyrobu win tego typu s przede wszystkim czarne jagody, winie i jeyny. Kupae
sporzdzone z tych owoców nie zawieraj jednak zwykle wystarczajcej iloci garbnika i dlatego
naley go doda w postaci
esencji "kino
" lub
taninowej
.
Przepis na 10 litrów wina czerwonego, sto#owego, wytrawnego, typu bordoskiego:
wino z czarnych jagód
7,5l
wino winiowe
2,5l
esencja "kino" 10%
50ml
1.
Nastawy winne fermentuje si nastawiajc je na moc 11 -12%, dodajc tyle cukru, ile potrzeba
do uzyskania w#aciwej mocy wina, które powinno by zupe#nie wytrawne.
2.
Ilo esencji "
kino
" lub
taninowej
zaley od tego, jakie cierpkie wino chcemy uzyska.
Polecam najpierw zrobi próby na ma#ych ilociach win i wybra najbardziej odpowiadajc
ilo esencji.
3.
Wino
winiowe
mona po czci zastpi
jeynowym
.
4.
Gotowe wino naley przechowywa w ch#odnej piwnicy. Jeeli chce si je przechowywa
przez d#uszy czas naley je
spasteryzowa
lub
wzmocni
dodatkiem 20ml spirytusu na 1l
wina.
5.
Wino typu Portwein
Wino to moe by bia#e - o barwie brzowej lub czerwone o barwie czerwonobrzowej. W
typie i w#aciwociach zapachowo-smakowych, jak i równie pod wzgldem zawartoci cukru i
alkoholu jest zblione do Madery, jednak jest bardziej cierpkie, mocniejsze o zawartoci alkoholu
nawet 18 - 20%.
Przepis na 10l wina czerwonego, pó#s#odkiego
wino winiowe
5,0l
wino jeynowe
1,0l
wino rodzynkowe
1,0 - 1,5l
wino z czarnych porzeczek
0,5 - 1,0l
wino malinowe
0,5l
wino z czarnego bzu
0,2l
cukier
0,5kg
karmel
20 - 30ml
esencja "
kino
" lub
taninowa
20 - 25ml
spirytus 95%
0,3 - 0,4l
Wino po skupaowaniu powinno leakowa 6 - 12 miesicy. Zamiast wina z
malin
mona
doda wina
truskawkowego
lub
liwkowego
. Mona te doda 15 - 20ml
esencji orzechowej
.
Wino typu wgierskiego
S to wina bia#e, barwy jasnobrzowej lub brzowej o mocy od 13 do 14%, niezbyt kwane
(zawarto kwasów 5 - 6g/l) o rónym stopniu s#odyczy - od wytrawnych do deserowych.
Poniej przedstawiam 3 przepisy na wino typu wgierskiego:
1.
Przepis na 10 litrów wina sto#owego, pó#s#odkiego (wariant I):
wino agrestowe
4,0l
wino z czerwonych lub bia#ych
porzeczek
4,0l
wino jab#kowe
1,0l
miód
0,25 - 0,5kg
cukier
0,5kg
spirytus 95%
0,25l
karmel
20 - 30ml
2.
Przepis na 10l wina sto#owego, pó#s#odkiego (wariant II):
wino rodzynkowe
4,0l
wino agrestowe
(2-letnie)
4,0 - 4,5l
miód
0,25kg
cukier
0,5kg
spirytus 95%
0,25l
karmel
20ml
3.
Przepis na 10l wina sto#owego, s#odkiego:
wino rodzynkowe
5,0l
wino agrestowe
3,0 - 3,25l
cukier
1kg
miód
0,5kg
karmel
30 - 40ml
spirytus 95%
0,5l
Aby polepszy jako wina, mona doda na kade 10 litrów wina 0,5 - 1kg op#ukanych uprzednio
rodzynek. Wino naley trzyma na rodzynkach 2 - 4 tygodni, mieszajc je od czasu do czasu, po czym
przefiltrowa i leakowa w piwnicy co najmniej 3 miesice.
Wino typu Malaga
Jest to wino mocne, deserowe, barwy ciemnobrzowej, bardzo s#odkie, z wyczuwaln goryczk, o
duej zawartoci alkoholu, dochodzcej do 17 - 18% i wzgldnie ma#ej zawartoci kwasów (5 - 6g/l).
Przepis na 10 litrów wina deserowego:
wino winiowe
1,0 - 1,5l
wino jeynowe
1,0l
wino jab#kowe
3 - 3,5l
wino liwkowe
1,0 - 1,5l
wino
malinowe
lub
truskawkowe
0,5l
cukier
1,5kg
miód
250g
karmel
100 - 200ml
esencja do malagi
0,5 - 1,0l
esencja orzechowa
20ml
spirytus 95%
0,6 - 0,7l
Wino fermentuje si tak, by otrzyma moc 15 - 16%. Dobre wyniki daje dodatek do wina rodzynek
(0,25 - 0,5kg na 10 litrów wina), które maceruje si winem 3 - 4 tygodnie. Gotowy kupa leakuje si
oko#o 0,5 roku i filtruje.
Plik z chomika:
krysiast
Inne pliki z tego folderu:
Pilarek Boleslaw - Wina domowe i potrawy z winem.zip
(6066 KB)
koktajlbar.exe
(7993 KB)
ZUBROWKA - Domowy wyrob wodek Wirtualna Kuchnia Polska.htm
(2 KB)
WODKA PIOLUNOWKA - Domowy wyrob wodek Wirtualna Kuchnia Polska.htm
(1 KB)
PRZEPALANKA - Domowy wyrob wodek Wirtualna Kuchnia Polska.htm
(2 KB)
Inne foldery tego chomika:
! Chomikowe porady !
● Filmy
● Filmy Dokumentalne
● Webdesing
A Ela
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin