Miodownik orzechowy
CIASTO: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 3/4 kostki margaryny 4 łyżki miodu płynnego3 jajka MASA ORZECHOWA NA WIERZCH 25 dag orzechów włoskich 2 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu KREM: 1 l mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru pudru 1 masło 10 dag zmielonych migdałów lub orzechów. 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczkiMieszamy mąkę z margaryną, dodajemy cukier, sodę, jajka i miód. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części i kolejno pieczemy placki ( u mnie blacha ok. 25x35 cm) w temperaturze 180 stopni ok. 15 ? 20 minut (proszę się nie wystraszyć, że będą niesamowicie twarde ) Na ostatni placek wykładamy masę orzechową (rozgrzewamy w garnku masło, miód i cukier, a kiedy utworza jednolitą masę dodajemy orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy) i pieczemy 20 minut. Upieczone placki na drugi dzień przekładamy kremem z kaszy manny (Gotujemy litr mleka, wsypujemy kaszę i mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ostudzoną kaszę. Do masy dodajemy zmielone orzechy lub migdały). Aby ciasto nie było zbyt mdłe, na jednej warstwie ciasta rozsmarowujemy słoiczek dżemu porzeczkowego i na niego nakładamy kaszę. I teraz powinniśmy włożyć ciasto do lodówki i zapomnieć o nim na 2 dni, aby ciasto zmiękło.
jadwiga04