MIODOWNIK ORZECHOWY.rtf

(962 KB) Pobierz

Miodownik orzechowy

CIASTO:

4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
3/4 kostki margaryny
4 łyżki miodu płynnego
3 jajka

MASA ORZECHOWA NA WIERZCH

25 dag orzechów włoskich
2 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu

KREM:

1 l mleka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru pudru
1 masło
10 dag zmielonych migdałów lub orzechów.
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Mieszamy mąkę z margaryną, dodajemy cukier, sodę, jajka i miód. Zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 4 części i kolejno pieczemy placki ( u mnie blacha ok. 25x35 cm) w
temperaturze 180 stopni ok. 15 ? 20 minut (proszę się nie wystraszyć, że będą
niesamowicie twarde ) Na ostatni placek wykładamy masę orzechową (rozgrzewamy w
garnku masło, miód i cukier, a kiedy utworza jednolitą masę dodajemy orzechy i jeszcze
chwilę podgrzewamy) i pieczemy 20 minut. Upieczone placki na drugi dzień przekładamy
kremem z kaszy manny (Gotujemy litr mleka, wsypujemy kaszę i mieszamy aż
zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ostudzoną
kaszę. Do masy dodajemy zmielone orzechy lub migdały). Aby ciasto nie było zbyt mdłe,
na jednej warstwie ciasta rozsmarowujemy słoiczek dżemu porzeczkowego i na niego
nakładamy kaszę. I teraz powinniśmy włożyć ciasto do lodówki i zapomnieć o nim na 2
dni, aby ciasto zmiękło.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin