Sole Meunière
Składniki, 2 porcje: • 1/2 szklanki mleka • 1/2 szklanki mąki • 400 g filetów z soli bez skóry i ości • 2 x 35 g masła • sok z 1/2 małej cytryny • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki • sól i pieprz Dodatki: • ćwiartki cytryny do serwowania • ziemniaki z wody Wykonanie:
· Wlać mleko do płaskiego naczynia, mąkę wsypać na płaski talerz. Filety oprószyć solą oraz pieprzem. Zanurzać kolejno w mleku, a następnie obtoczyć w mące.
· Na średnim ogniu na patelni rozpuścić jedną część masła, gdy zacznie się pienić sklarować, czyli usunąć z wierzchu pianę. Rybę smażyć z dwóch stron przez około 1 - 2 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach.
· Ręcznikiem papierowym wytrzeć patelnię z pozostałego tłuszczu. Zmniejszyć ogień i roztopić drugą połowę masła, a jak zacznie się pienić sklarować. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Sosem polać filety, posypać natką pietruszki. Solę podawać z ćwiartkami cytryny oraz ugotowanymi ziemniakami.
danilo2002