Dieta na zgrabny brzuch.doc

(57 KB) Pobierz
Niskokaloryczne śniadania

DIETA:   Dieta na zgrabny brzuch

Uważasz, że za dużo ważysz, ale najbardziej cię irytuje okrągły, zbyt wystający brzuch. Oto dieta wymarzona dla ciebie: schudniesz, a brzuch stanie się płaski. Będziesz ładniej wyglądać i od razu poczujesz się lepiej.

 
 

TRWA: 14 dni
DZIENNA DAWKA KALORII: 1300 ODCHUDZA: ok. 1 kg w ciągu tygodnia
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: bez ograniczeń, ale też warto skonsultować jej dłuższe stosowanie z dietetykiem
POLECANA: dla osób zdrowych, które chcą schudnąć i wysmuklić ciało, szczególnie w okolicy talii i bioder
NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, dla dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie oraz tych, które cierpią na zaburzenia funkcjonowania pracy jelit (np. zespół nadwrażliwego jelita)
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik, witaminy C i E (silne przeciwutleniacze), bakterie probiotyczne zawarte w jogurtach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.


DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE - ok. 350 kcal
Serek ziarnisty z selerem naciowym (opakowanie serka ziarnistego, 2 łodygi selera, 2 grubsze kromki chleba razowego)

II ŚNIADANIE - ok. 120 kcal
Mały banan

OBIAD - ok. 450 kcal
Makaron z brokułami i szynką

PODWIECZOREK - ok. 140 kcal
Sałatka warzywna (duży pomidor, mała czerwona papryka, łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, kilka listków sałaty, zioła)

KOLACJA - ok. 250 kcal
Omlet z zielonym groszkiem ( jajko, 1/5 szklanki mleka 1,5%, łyżeczka mąki, 4 łyżki mrożonego zielonego groszku, tost z ziarnami)


DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE - ok. 310 kcal
Grahamka z serkiem i warzywami ( duża podłużna grahamka, 2/3 opakowania odtłuszczonego serka naturalnego do smarowania, średni ogórek, 3 duże rzodkiewki, ulubione przyprawy)

II ŚNIADANIE – ok. 140 kcal
Pomarańczowy jogurt (małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, mała pomarańcza bez skórki)

OBIAD – ok. 460 kcal
Indyk w sosie pomidorowym

PODWIECZOREK – ok. 110 kcal
Duże jabłko, 3 migdały

KOLACJA – ok. 270 kcal
Kanapka z szynką z indyka (3 kromki chleba chrupkiego z mesli, 2 plasterki szynki z indyka, mała czerwona papryka, zielenina)


DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE – ok. 310 kcal
Twarożek z warzywami (2 średnie kromki chleba pełnoziarnistego, plaster chudego sera białego, 2/3 opakowania jogurtu naturalnego, duży pomidor, średni ogórek, ulubione przyprawy)

II ŚNIADANIE – ok. 140 kcal
Pumpernikiel z szynką i ogórkiem (kromka pumpernikla, 2 plasterki szynki z indyka, mały ogórek)

OBIAD – ok. 440 kcal
Kurczak z fasolką i ryżem

PODWIECZOREK - ok. 140 kcal
1,5 plastra świeżego ananasa

KOLACJA – ok. 270 kcal
Sałatka z fetą (cienki plasterek sera typu feta 30%, duży pomidor, 3 oliwki marynowane, 1,5 łyżeczki oliwy, 1/2 szklanki kiełków fasoli mung, mała czerwona papryka, 2 łyżki otrąb pszennych, kromka pieczywa chrupkiego)


DZIEŃ 4.

ŚNIADANIE – ok. 360 kcal
Egzotyczne mleko (pełna szklanka mleka 2%, 4 łyżki tradycyjnych muesli, mała mandarynka, 10 orzechów laskowych)

II ŚNIADANIE - ok. 140 kcal
Pasztet sojowy z papryką (kromka pieczywa pełnoziarnistego, pól małego opakowania pasztetu sojowego, pół małej czerwonej papryki)

OBIAD - ok. 450 kcal
Cielęcina w sosie szpinakowym

PODWIECZOREK - ok. 130 kcal
Średni grejpfrut

KOLACJA - ok. 250 kcal
Kalafior z warzywami (3 różyczki kalafiora, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, duży pomidor, mały jogurt naturalny bez cukru, pół szklanki kiełków soczewicy, przyprawy)


DZIEŃ 5.

ŚNIADANIE – ok. 310 kcal
Kanapka z wędzonym łososiem (2 średnie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 1/3 opakowania odtłuszczonego serka do smarowania, plasterek wędzonego łososia, duży pomidor, 10 średnich rzodkiewek)

II ŚNIADANIE – ok. 140 kcal
Koktajl malinowo-migdałowy (mały jogurt naturalny bez cukru, szklanka świeżych malin, 5 migdałów)

OBIAD - ok. 450 kcal
Dorsz w warzywach

PODWIECZOREK – ok. 130 kcal
Owocowe szaleństwo (szklanka borówek amerykańskich, pół szklanki miąższu arbuza, średnia morela)

KOLACJA – ok. 230 kcal
Sałatka z tuńczyka (1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, jajko, pomidor, 3 liście kapusty pekińskiej, ogórek, cebula, 1/2 szklanki kiełków fasoli mung, 1/2 łyżeczki oliwy, przyprawy)


DZIEŃ 6.

ŚNIADANIE – ok. 320 kcal
Tosty z paluszkami karbowymi (3 tosty pełnoziarniste, 4 paluszki krabowe, 1/3 opakowania odtłuszczonego serka naturalnego do smarowania, duży pomidor, przyprawy)

II ŚNIADANIE – ok. 130 kcal
Morelowy jogurt (mały jogurt naturalny, 2 morele)

OBIAD – ok. 480 kcal
Kuskus z bakłażanem

PODWIECZOREK – ok. 140 kcal
Duża gruszka

KOLACJA– ok. 240 kcal
Sałatka z kawałkiem wędzonej ryby (50 g wędzonej makreli, duży pomidor, 2 łyżki zarodków pszennych, 1/2 szklanki kiełków soczewicy, przyprawy)


DZIEŃ 7.

ŚNIADANIE - ok. 370 kcal
Serek ziernisty z warzywami (2 średnie kromki chleba pełnoziarnistego, opakowanie serka ziarnistego, pomidor, ogórek, 1/4 szklanki kiełków soczewicy, rzeżucha)

II ŚNIADANIE - ok. 140 kcal
Kefir z dodatkami (małe opakowanie kefiru, łyżeczka rodzynek, 2 łyżki otrąb pszennych)

OBIAD - ok. 460 kcal
Zupa pomidorowa z makronem

PODWIECZOREK - ok. 110 kcal
Kisiel z malinami (szklanka malin, 1/3 szklanki kisielu owocowego)

KOLACJA - ok. 300 kcal
Roladki z cukinii z fetą

Aneta Łańcuchowska, dietetyk Poradni Żywieniowej Food Line i portalu www.TwojaDieta.pl
Super Linia (czerwiec 2008)

 

 

 

 

 

PRZEPISY:

 

Makaron z brokułami i szynką
• 75 g szynki wołowej
• 50 g suchego makaronu
• 3 małe różyczki brokułu
• 1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru
• łyżeczka suszonych rodzynek
• łyżka oliwy
• przyprawy ziołowe
Makaron ugotuj, szynkę pokrój w paski i usmaż na oliwie. Brokuły ugotuj na parze. Makaron wymieszaj z szynką, dodaj rodzynki, brokuły. Składniki polej jogurtem z ziołami.  

 

Indyk w sosie pomidorowym
• 150 g filetu z piersi indyka
• 50g suchego brązowego ryżu
• 2 średnie pomidory
• szklanka pokrojonej włoszczyzny
• łyżka oliwy
• kilka listków sałaty
• sok z cytryny
Mięso pokrój i oprósz przyprawami, usmaż bez tłuszczu, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, włoszczyznę oraz oliwę, duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj ugotowany ryż. Sałatę porwij na kawałki i przypraw sokiem z cytryny.  

 

Kurczak z fasolką i ryżem
• 150 g filetu z piersi kurczaka
• 35 g suchego ryżu brązowego
• 2 garści fasolki szparagowej
• łyżeczka nasion słonecznika
• sok z cytryny
• łyżka oliwy
• ulubione zioła
Mięso pokrój i oprósz przyprawami, usmaż bez tłuszczu. Ugotuj fasolkę szparagową na parze. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą i ziołami. Na patelni upraż nasiona słonecznika. Do mięsa na patelni dodaj ugotowany wcześniej brązowy ryż, fasolkę szparagową, uprażone nasiona oraz sok z cytryny i oliwę, wszystko razem wymieszaj i duś jeszcze przez 2-3 minuty.  

 

Cielęcina w sosie szpinakowym
• 120 g udźca cielęcego
• 50 g suchego makaronu razowego
• 2 pęczki świeżego szpinaku
• 2/3 opakowania naturalnego jogurtu bez cukru
• łyżeczka oliwy
• przyprawy
• ząbek czosnku
Pokrój cielęcinę i usmaż bez tłuszczu. Dodaj szpinak, oliwę oraz ząbek czosnku, duś do miękkości. Pod koniec dodaj jogurt oraz przyprawy. Ugotuj makaron, polej sosem.  

 

Dorsz w warzywach
• 120 g filetu z dorsza
• 50 g suchego brązowego ryżu
• 3 pieczarki
• mała czerwona papryka
• cebula
• 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
• 1/2 puszki pomidorów
• łyżka oliwy
• przyprawy
Rybę oprósz przyprawami, skrop oliwą, obłóż pieczarkami, cebulą, papryką, pomidorami oraz kiełkami i zapiekaj 15 minut. Podawaj z ryżem.  

 

Kuskus z bakłażanem
• 120 g filetu z piersi kurczaka
• 50 g suchej kaszki kuskus
• mały bakłażan
• czerwona papryka
• 1/2 cebuli
• bulion warzywny
• natka
• łyżeczka oliwy
Pokrój mięso i usmaż bez tłuszczu. Bakłażan, paprykę i cebulę pokrój i uduś z oliwą, w bulionie. Do miękkiego kuskusu dodaj posiekaną natkę, warzywa i mięso. Wymieszaj i duś 2-3 minuty.  

 

Zupa pomidorowa z makronem
• 120 g filetu z indyka
• 50 g suchego makaronu razowego
• 1/2 puszki pomidorów
• 1,5 szklanki pokrojonej włoszczyzny
• 1,5 łyżeczki oliwy
• przyprawy
Do bulionu wrzuć mięso, pomidory, oliwę i włoszczyznę, przypraw i gotuj do miękkości. Zupą zalej ugotowany makaron.  

 

Roladki z cukinii z fetą
• 2 plasterki sera typu feta 30%
• mała cukinia
• duży pomidor
• łyżeczka oliwy
• przyprawy
Pokrój cukinię wzdłuż, posmaruj fetą. Na środku roladki połóż plaster pomidora oraz przyprawy. Zawiń i przekłuj wykałaczką. Blachę skrop oliwą, piecz roladki ok. 20 minut.  

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin