przepisy różne .doc

(354 KB) Pobierz
A

A

 

 

B

 

BARANINA

PO INDONEZYJSKU-SEMUR KOMBING

 

1,2kg nietłustego udźca baraniego,

3 średnie cebule,

3 łyżki oleju,

600g pomidorów lub kopiasta łyżka pasty pomidorowej,

szklanka rosołu,

2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup,

łyżeczka cukru,

pól łyżeczki pieprzu, sól.

 

Olej rozgrzać mocno w rondlu, włożyć pokrajana w kostkę baraninę oraz drobno posiekane cebule i smażyć 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodać obrane ze skórki i pokrajane pomidory lub pastę pomidorowa, rosół, przyprawę do zup, cukier, pieprz, dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości; ewentualnie doprawić sola. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko

 

 

BARSZCZ CZERWONY TRADYCYJNY

 

2kg czerwonych buraków

4 liście laurowe

4 ząbki czosnku (całe)

ziele angielskie (parę ziarenek)

1 łyżeczka soli,

1 łyżeczka cukru

2 kromki chleba razowego

3l przegotowanej, letniej wody

              Buraki obrać, pokroić w plastry i ułożyć w szklanym słoju zalać ciepłą wodą. Dodać resztę składników i przykryć ściereczką. Kisić około 7 dni w temperaturze pokojowej. Po ukiszeniu cedzimy przez sitko. Tak powstały kwas łączymy z bulionem doprawiamy do smaku i zagotowujemy.

 

2,5kg buraków

4 marchewki /średnie/

2 pietruszki /duże/

1 seler /wielkość pięści/

1 główka czosnku

5 łyżeczek soli

1 łyżka cukru

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

3l przegotowanej, letniej wody

 

Składniki przygotować jak wyżej.

 

BARSZCZ Z MIĘSEM WOŁOWYM

 

600g buraków,

1kg wołowiny od karku,

2 łyżki oliwy,

2 I wody albo rosołu wolowego,

1/2 malej główki poszatkowanej białej kapusty,

500g pomidorów pokrojonych w kostkę,

1 posiekana cebula,

4 ząbki rozgniecionego czosnku,

2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,

sól i pieprz.

 

Obrać buraki. Mięso i buraki pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać mięso i smażyć, mieszając aż będzie brązowe. Wlać wodę i gotować 40 min na wolnym ogniu. Dodać buraki, kapustę, pomidory, cebule, czosnek i gotować 40 min pod przykryciem. Następnie dodać ziemniaki i dalej gotować 15 min aż zmiękną. Przyprawić do smaku sola I pieprzem.

 

BITKI BARANIE

 

4 kotlety z polędwicy baraniej,

2 łyżki oliwy,

łyżka masła roślinnego,

łyżka mąki,

szklanka bulionu z kostki,

2 ząbki czosnku,

łyżka świeżej gęstej śmietany,

100g ostrego sera żółtego,

sól, pieprz.

 

Oczyszczone z tłuszczu i żyłek kotlety zbić mocno, posolić, posypać pieprzem, włożyć na mocno rozgrzaną na patelni oliwę i usmażyć szybko z obu stron na rumiano. Przyrządzić gęsty S0S: zasmażkę z masła roślinnego i mąki rozprowadzić bulionem, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek i śmietanę. Kotlety ułożyć na ogniotrwałym półmisku wysmarowanym olejem i lekko natartym czosnkiem, zalać sosem, posypać startym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 250st. C przez kilka minut.

 

BURITTO /MÓJ PRZEPIS/

 

1,5-2,0kg karczku

4 średniej wielkości cebule

4 ząbki czosnku

2 przeciery pomidorowe Pudliszki 200g

2 puszki pomidorów w sosie własnym

2 puszki fasoli czerwonej w sosie własnym

3 łyżki vegety

1 przyprawa chili con carne z Kotanyi

pieprz kajeński, magii,

Masło,

Przyprawa do dań z pomidorów,

Ketchup.

 

Karkówkę zmielić na grubym sitku a następnie podsmażyć na patelni. Cebulę skroić w kostkę i delikatnie zrumienić z niewielką ilością masła. Całość złączyć, dodać Vegetę, pieprz, przyprawa, ketchup i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. W między czasie pomidory z puszki przetrzeć przez grubsze sitko, czosnek zmiażdżyć i dodać do całości. Dusić na wolnym ogniu około 1,5 godz. Pod koniec gotowania dodać odcedzoną fasolę. Przygotowany farsz podawać na ciepło w zwiniętym naleśniku. Jako dodatek polecam sałatkę z pekińskiej.

 

1 pekińska,

1 cebula,

1 średnie jabłko,

4 łyżki oleju z oliwek,

1/2 łyżeczki soli,

1 łyżeczka musztardy stołowej Roleski,

1/2 łyżeczki cukru,

1/2 cytryna

2 ząbki czosnku /zmiażdżone/

szczypta pieprzu,

 

pekińską posiekać, /zgrubiałe części kapusty oddzielić/ cebule oraz jabłko skroić w kostkę. Następnie w szklance zmieszać zmiażdżony czosnek, cukier, pieprz, sól, musztarda, sok z wyciśniętej cytryny. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Powstały sos zmieszać z sałata na 15 przed podaniem.

 

 

C

 

CUKINIA Z JOGURTEM

 

3 cukinie,

250ml jogurtu naturalnego,

3 ząbki czosnku, sól, koperek.

 

Cukinie pokroić w krążki grubości około 1cm. Zasmażyć na oleju do koloru złocistego. Zalać sosem. Do jogurtu wsypać pokrojony czosnek, sól, koperek.

 

CHLODNIK LITEWSKI

 

2 buraki,

pęczek botwinki,

1/2 kg cielęciny z kością,

włoszczyzna, pęczek koperku, szczypiorku,

2 ogórki,

4 jaja,

l szklanka kwasu buraczanego,

l litr zsiadłego mleka,

3 łyżki śmietany, sól.

 

Ugotować wywar z mięsa, włoszczyzny i bu: raków. DO garnka wrzucić umyta, osuszona i drobno pokrojona botwinkę, zalać przecedzonym wywarem. Doprawić sola, wlać kwas buraczany, gotować na małym ogniu 15 minut. Do innego garnka wrzucić posiekany koperek, szczypiorek, pokrojony w kostkę ogórek. Lekko posolić i wymieszać z zsiadłym mlekiem. Miękkie mięso obrać z kości i pokroić w kostkę. Połączyć zsiadłe mleko z barszczem, śmietana i mięsem, wstawić do lodówki na trzy godziny, podawać z jajami ugotowanymi ha twardo.

 

D

 

FILETY Z DORSZA Z WODY

 

60 -dag filetów rybnych,

5 dag cebuli,

1 kostka przyprawy do zup,

1 liść laurowy,

4 dag masła,

1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

ocet (3%), sól, kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela.

 

Filety opłukać i podzielić na porcje. Cebule obrać, pokrajać w plasterki, zalać 3/4 I wody, osolić i zagotować. Do gorącego wywaru z cebula włożyć przygotowane porcje ryb i na bardzo małym ogniu gotować 12-15 min. Pod koniec gotowania dodać pokruszona kostkę przyprawy do zup, liść laurowy, rozgniecione ziarna pieprzu i angielskiego ziela, wlać łyżkę octu i wywar osolić. Podawać z ziemniakami z wody i tartym chrzanem. Udekorować zielona pietruszka.

 

E

 

 

F

 

 

G

 

GOLONKA W PIWIE

 

Składniki do gotowania:

-6 golonek+

-2-3 liście laurowe+

-10 ziarenek ziela angielskiego+

-8 ziaren pieprzu+

-2-3 łyżki jarzynki+

-2 łyżeczki czosnku granulowanego

-½ łyżki ostrej przyprawy (np. chili)

-Bejca (do pieczenia)

-szklanka piwa+

-łyżka miodu+

-łyżka octu winnego 6%

-łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy

-6 ząbków czosnku+

-2 łyżeczki jarzynki

-łyżeczka kminku+

-kilka roztartych w palcach igiełek rozmarynu

-łyżeczka czarnego pieprzu


Oczyszczone i umyte golonki gotować dwie godziny w posolonej wodzie z dodatkiem jarzynki, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu, obranego czosnku oraz chili.
Obgotowane golonki ułożyć w brytfannie. Skórkę naciąć w kratkę i posmarować bejcą. Obłożyć przekrojonymi wzdłuż połówkami ziemniaków też posmarowanych bejcą. Resztą bejcy polać całość. Golonki piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.

To jest przepis JACKA KURONIA. Z doświadczenia wiem, że gotować należy naprawdę 2 godziny, a w piekarniku mogą być nawet kapkę dłużej. Jeśli robicie w kombiwarze - krócej. Trzeba po prostu obserwować jak przyrumieniona jest skórka.

 

GOŁĄBKI

 

1 szklanka ugotowanego ryżu lub kaszy 
1 główka białej kapusty
2 łyżki tłuszczu
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
45 dag zmielonej chudej wieprzowiny
2 jajka
sól
pieprz
oregano
2 łyżeczki papryki w proszku
45 dag kiszonej kapusty
1/2 szklanki wywaru z kurczaka
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 szklanki kwaśnej śmietany

 

              Białą kapustę ugotować. Rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Do mielonego mięsa dodać ugotowany i ostudzony ryż, surowe jajka, zrumienioną cebulę i czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano i paprykę w proszku. Wszystko wymieszać. Nadzienie wyłożyć na liście białej kapusty i zawinąć. Na dnie rondla rozłożyć kiszoną kapustę i położyć na niej gołąbki. Wywar z kurczaka wymieszać z przecierem pomidorowym i polać nim gołąbki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem 90-120 minut w temperaturze 180 °C. Przed podaniem gołąbki można polać śmietaną.

 

 

GULASZ Z INDYKA

 

600g filetów z indyka,

3 cebule,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki oleju,

sól, pieprz, papryka w proszku,

200ml białego wina,

2 pory,

100ml śmietany,

2 łyżki kaszki kukurydzianej.

 

Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Cebule i czosnek oczyścić, posiekać, dodać do mięsa i dusić 2 minuty. Wlać wino, doprawić solą, pieprzem i papryka. dusić jeszcze 20 minut. Pory oczyścić, pokroić w krążki, umyć i dodać do mięsa wraz ze śmietana. Całość dusić 10 minut. Dodać kaszkę. Gulasz zagotować i doprawić.

 

 

 

GYROS

 

1 kg cielęciny (może być indyk) pokroić w paski (5 cm na 1 cm) i podsmażyć na 5 łyżkach oleju. Dodajemy sól, pieprz, sól czosnkową do smaku, 3 ząbki czosnku (zmiażdżony). Wszystkie składniki dusimy do miękkości (ok. 30 minut).

Dodajemy 3 łyżeczki przyprawy GYROS (KAMIS) puszkę czerwonej fasolki wraz z sosem własnym jeszcze chwilę dusimy. Na koniec dodajemy puszkę kukurydzy.

Podajemy z cacykami, z ryżem lub białym pieczywem.

 

CACYKI

 

2 kostki twarożku (1/2 kg) 1 ogórek zielony starty na drobnej tarce, 2 kwaśne śmietanki (12%), 4 ząbki czosnku (zmiażdżone) sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.

 

 

H

 

I

 

 

J

 

 

K

 

BURITTO DROBIOWE

 

1 kurczak około 2,0kg,

3 średniej wielkości cebule,

4 ząbki czosnku,

1 przeciery pomidorowe Pudliszki 200g,

1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym,

1 puszka fasoli czerwonej w sosie własnym,

2 łyżki vegety,

1/2 przyprawy chili con carne z „Kotanyi”,

Przyprawa do dań z pomidorów,

150g ketchup Hellmann’s o smaku łagodnym,

Masło.

 

Kurczaka obrać, zmielić na grubym sicie wraz z czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Cebulę skroić w kostkę i delikatnie zrumienić na maśle. Mięso, cebulę przełożyć do rynienki dodać Vegetę, przyprawę chili con carne, troszkę przyprawy do pomidorów, ketchup. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. W między czasie pomidory z puszki przetrzeć przez grubsze sitko i dodać do całości. Dusić na wolnym ogniu około 1,5 godz. Pod koniec gotowania /duszenia/ dodać odcedzoną fasolę. Tak przygotowany farsz podawać na ciepło w zwiniętym naleśniku. Wierzch naleśnika udekorować łyżeczką śmietany. 

 

Surówka z sałaty Pekińskiej

 

1 pekińska,

1 cebula,

1 średnie jabłko,

4 łyżki oleju z oliwek,

1/2 łyżeczki soli,

1 łyżeczka musztardy stołowej Roleski,

1/2 łyżeczki cukru,

1/2 cytryny

2 ząbki czosnku /zmiażdżone/

szczypta pieprzu,

 

pekińską posiekać, /zgrubiałe części kapusty oddzielić/ cebule oraz jabłko skroić w kostkę. Następnie w szklance zmieszać zmiażdżony czosnek, cukier, pieprz, sól, musztarda, sok z wyciśniętej cytryny. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Powstały sos zmieszać z sałata na 15 przed podaniem.

 

KAPUŚNIAK Z PIECZARKAMI

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin