A
B
BARANINA
PO INDONEZYJSKU-SEMUR KOMBING
1,2kg nietłustego udźca baraniego,
3 średnie cebule,
3 łyżki oleju,
600g pomidorów lub kopiasta łyżka pasty pomidorowej,
szklanka rosołu,
2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup,
łyżeczka cukru,
pól łyżeczki pieprzu, sól.
Olej rozgrzać mocno w rondlu, włożyć pokrajana w kostkę baraninę oraz drobno posiekane cebule i smażyć 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodać obrane ze skórki i pokrajane pomidory lub pastę pomidorowa, rosół, przyprawę do zup, cukier, pieprz, dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości; ewentualnie doprawić sola. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko
BARSZCZ CZERWONY TRADYCYJNY
2kg czerwonych buraków
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku (całe)
ziele angielskie (parę ziarenek)
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru
2 kromki chleba razowego
3l przegotowanej, letniej wody
Buraki obrać, pokroić w plastry i ułożyć w szklanym słoju zalać ciepłą wodą. Dodać resztę składników i przykryć ściereczką. Kisić około 7 dni w temperaturze pokojowej. Po ukiszeniu cedzimy przez sitko. Tak powstały kwas łączymy z bulionem doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
2,5kg buraków
4 marchewki /średnie/
2 pietruszki /duże/
1 seler /wielkość pięści/
1 główka czosnku
5 łyżeczek soli
1 łyżka cukru
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Składniki przygotować jak wyżej.
BARSZCZ Z MIĘSEM WOŁOWYM
600g buraków,
1kg wołowiny od karku,
2 łyżki oliwy,
2 I wody albo rosołu wolowego,
1/2 malej główki poszatkowanej białej kapusty,
500g pomidorów pokrojonych w kostkę,
1 posiekana cebula,
4 ząbki rozgniecionego czosnku,
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
sól i pieprz.
Obrać buraki. Mięso i buraki pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać mięso i smażyć, mieszając aż będzie brązowe. Wlać wodę i gotować 40 min na wolnym ogniu. Dodać buraki, kapustę, pomidory, cebule, czosnek i gotować 40 min pod przykryciem. Następnie dodać ziemniaki i dalej gotować 15 min aż zmiękną. Przyprawić do smaku sola I pieprzem.
BITKI BARANIE
4 kotlety z polędwicy baraniej,
łyżka masła roślinnego,
łyżka mąki,
szklanka bulionu z kostki,
2 ząbki czosnku,
łyżka świeżej gęstej śmietany,
100g ostrego sera żółtego,
sól, pieprz.
Oczyszczone z tłuszczu i żyłek kotlety zbić mocno, posolić, posypać pieprzem, włożyć na mocno rozgrzaną na patelni oliwę i usmażyć szybko z obu stron na rumiano. Przyrządzić gęsty S0S: zasmażkę z masła roślinnego i mąki rozprowadzić bulionem, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek i śmietanę. Kotlety ułożyć na ogniotrwałym półmisku wysmarowanym olejem i lekko natartym czosnkiem, zalać sosem, posypać startym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 250st. C przez kilka minut.
BURITTO /MÓJ PRZEPIS/
1,5-2,0kg karczku
4 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
2 przeciery pomidorowe Pudliszki 200g
2 puszki pomidorów w sosie własnym
2 puszki fasoli czerwonej w sosie własnym
3 łyżki vegety
1 przyprawa chili con carne z Kotanyi
pieprz kajeński, magii,
Masło,
Przyprawa do dań z pomidorów,
Ketchup.
Karkówkę zmielić na grubym sitku a następnie podsmażyć na patelni. Cebulę skroić w kostkę i delikatnie zrumienić z niewielką ilością masła. Całość złączyć, dodać Vegetę, pieprz, przyprawa, ketchup i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. W między czasie pomidory z puszki przetrzeć przez grubsze sitko, czosnek zmiażdżyć i dodać do całości. Dusić na wolnym ogniu około 1,5 godz. Pod koniec gotowania dodać odcedzoną fasolę. Przygotowany farsz podawać na ciepło w zwiniętym naleśniku. Jako dodatek polecam sałatkę z pekińskiej.
1 pekińska,
1 cebula,
1 średnie jabłko,
4 łyżki oleju z oliwek,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka musztardy stołowej Roleski,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 cytryna
2 ząbki czosnku /zmiażdżone/
szczypta pieprzu,
pekińską posiekać, /zgrubiałe części kapusty oddzielić/ cebule oraz jabłko skroić w kostkę. Następnie w szklance zmieszać zmiażdżony czosnek, cukier, pieprz, sól, musztarda, sok z wyciśniętej cytryny. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Powstały sos zmieszać z sałata na 15 przed podaniem.
C
CUKINIA Z JOGURTEM
3 cukinie,
250ml jogurtu naturalnego,
3 ząbki czosnku, sól, koperek.
Cukinie pokroić w krążki grubości około 1cm. Zasmażyć na oleju do koloru złocistego. Zalać sosem. Do jogurtu wsypać pokrojony czosnek, sól, koperek.
CHLODNIK LITEWSKI
2 buraki,
pęczek botwinki,
1/2 kg cielęciny z kością,
włoszczyzna, pęczek koperku, szczypiorku,
2 ogórki,
4 jaja,
l szklanka kwasu buraczanego,
l litr zsiadłego mleka,
3 łyżki śmietany, sól.
Ugotować wywar z mięsa, włoszczyzny i bu: raków. DO garnka wrzucić umyta, osuszona i drobno pokrojona botwinkę, zalać przecedzonym wywarem. Doprawić sola, wlać kwas buraczany, gotować na małym ogniu 15 minut. Do innego garnka wrzucić posiekany koperek, szczypiorek, pokrojony w kostkę ogórek. Lekko posolić i wymieszać z zsiadłym mlekiem. Miękkie mięso obrać z kości i pokroić w kostkę. Połączyć zsiadłe mleko z barszczem, śmietana i mięsem, wstawić do lodówki na trzy godziny, podawać z jajami ugotowanymi ha twardo.
D
FILETY Z DORSZA Z WODY
60 -dag filetów rybnych,
5 dag cebuli,
1 kostka przyprawy do zup,
1 liść laurowy,
4 dag masła,
1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
ocet (3%), sól, kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela.
Filety opłukać i podzielić na porcje. Cebule obrać, pokrajać w plasterki, zalać 3/4 I wody, osolić i zagotować. Do gorącego wywaru z cebula włożyć przygotowane porcje ryb i na bardzo małym ogniu gotować 12-15 min. Pod koniec gotowania dodać pokruszona kostkę przyprawy do zup, liść laurowy, rozgniecione ziarna pieprzu i angielskiego ziela, wlać łyżkę octu i wywar osolić. Podawać z ziemniakami z wody i tartym chrzanem. Udekorować zielona pietruszka.
E
F
G
GOLONKA W PIWIE
Składniki do gotowania:
-6 golonek+
-2-3 liście laurowe+
-10 ziarenek ziela angielskiego+
-8 ziaren pieprzu+
-2-3 łyżki jarzynki+
-2 łyżeczki czosnku granulowanego
-½ łyżki ostrej przyprawy (np. chili)
-Bejca (do pieczenia)
-szklanka piwa+
-łyżka miodu+
-łyżka octu winnego 6%
-łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
-6 ząbków czosnku+
-2 łyżeczki jarzynki
-łyżeczka kminku+
-kilka roztartych w palcach igiełek rozmarynu
-łyżeczka czarnego pieprzu
Oczyszczone i umyte golonki gotować dwie godziny w posolonej wodzie z dodatkiem jarzynki, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu, obranego czosnku oraz chili.Obgotowane golonki ułożyć w brytfannie. Skórkę naciąć w kratkę i posmarować bejcą. Obłożyć przekrojonymi wzdłuż połówkami ziemniaków też posmarowanych bejcą. Resztą bejcy polać całość. Golonki piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.To jest przepis JACKA KURONIA. Z doświadczenia wiem, że gotować należy naprawdę 2 godziny, a w piekarniku mogą być nawet kapkę dłużej. Jeśli robicie w kombiwarze - krócej. Trzeba po prostu obserwować jak przyrumieniona jest skórka.
GOŁĄBKI
1 szklanka ugotowanego ryżu lub kaszy 1 główka białej kapusty 2 łyżki tłuszczu 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 45 dag zmielonej chudej wieprzowiny 2 jajka sól pieprz oregano 2 łyżeczki papryki w proszku 45 dag kiszonej kapusty 1/2 szklanki wywaru z kurczaka 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 szklanki kwaśnej śmietany
Białą kapustę ugotować. Rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Do mielonego mięsa dodać ugotowany i ostudzony ryż, surowe jajka, zrumienioną cebulę i czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano i paprykę w proszku. Wszystko wymieszać. Nadzienie wyłożyć na liście białej kapusty i zawinąć. Na dnie rondla rozłożyć kiszoną kapustę i położyć na niej gołąbki. Wywar z kurczaka wymieszać z przecierem pomidorowym i polać nim gołąbki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem 90-120 minut w temperaturze 180 °C. Przed podaniem gołąbki można polać śmietaną.
GULASZ Z INDYKA
600g filetów z indyka,
3 cebule,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz, papryka w proszku,
200ml białego wina,
2 pory,
100ml śmietany,
2 łyżki kaszki kukurydzianej.
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Cebule i czosnek oczyścić, posiekać, dodać do mięsa i dusić 2 minuty. Wlać wino, doprawić solą, pieprzem i papryka. dusić jeszcze 20 minut. Pory oczyścić, pokroić w krążki, umyć i dodać do mięsa wraz ze śmietana. Całość dusić 10 minut. Dodać kaszkę. Gulasz zagotować i doprawić.
GYROS
1 kg cielęciny (może być indyk) pokroić w paski (5 cm na 1 cm) i podsmażyć na 5 łyżkach oleju. Dodajemy sól, pieprz, sól czosnkową do smaku, 3 ząbki czosnku (zmiażdżony). Wszystkie składniki dusimy do miękkości (ok. 30 minut).
Dodajemy 3 łyżeczki przyprawy GYROS (KAMIS) puszkę czerwonej fasolki wraz z sosem własnym jeszcze chwilę dusimy. Na koniec dodajemy puszkę kukurydzy.
Podajemy z cacykami, z ryżem lub białym pieczywem.
CACYKI
2 kostki twarożku (1/2 kg) 1 ogórek zielony starty na drobnej tarce, 2 kwaśne śmietanki (12%), 4 ząbki czosnku (zmiażdżone) sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.
H
I
J
K
BURITTO DROBIOWE
1 kurczak około 2,0kg,
3 średniej wielkości cebule,
4 ząbki czosnku,
1 przeciery pomidorowe Pudliszki 200g,
1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym,
1 puszka fasoli czerwonej w sosie własnym,
2 łyżki vegety,
1/2 przyprawy chili con carne z „Kotanyi”,
150g ketchup Hellmann’s o smaku łagodnym,
Masło.
Kurczaka obrać, zmielić na grubym sicie wraz z czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Cebulę skroić w kostkę i delikatnie zrumienić na maśle. Mięso, cebulę przełożyć do rynienki dodać Vegetę, przyprawę chili con carne, troszkę przyprawy do pomidorów, ketchup. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. W między czasie pomidory z puszki przetrzeć przez grubsze sitko i dodać do całości. Dusić na wolnym ogniu około 1,5 godz. Pod koniec gotowania /duszenia/ dodać odcedzoną fasolę. Tak przygotowany farsz podawać na ciepło w zwiniętym naleśniku. Wierzch naleśnika udekorować łyżeczką śmietany.
Surówka z sałaty Pekińskiej
1/2 cytryny
KAPUŚNIAK Z PIECZARKAMI
...
leopardg