1_mikrobiologia_z_podst_par.pdf

(573 KB) Pobierz
1
autor:
prof. dr hab. n. med. Andrzej Denys
Mikrobiologia
z podstawami parazytologii
copyright © Polski Uniwersytet Wirtualny
OPRACOWANIE KURSU
kierownik kursu
Joanna Opoka
metodyk
Monika Poradecka
graficy
Joanna Graczyk
Joanna Niekraszewicz
informatycy
Arek Kusznierski
Sławomir Walinowicz
336484523.003.png 336484523.004.png 336484523.005.png
Podstawy mikrobiologii
Podstawy mikrobiologii
1. Mikrobiologia jako nauka — podstawowe pojęcia, wybrane fakty historyczne
2. Budowa komórki bakteryjnej
3. Metabolizm bakterii
4. Mikroskopia
5. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na bakterie
6. Podstawy antybiotykoterapii i chemioterapii
1
Podstawy mikrobiologii
1. Mikrobiologia jako nauka
— podstawowe pojęcia, wybrane fakty historyczne
Mikrobiologia jest nauką, która zajmuje się niewidzialnymi dla oka istotami żyjącymi —
drobnoustrojami lub mikroorganizmami (gr. mikros — mały, bios — życie, logos — nauka).
Mikrobiologia zajmuje się budową i funkcją drobnoustrojów, wpływem, jaki wywierają na nie
czynniki fizyczne i chemiczne oraz badaniem współżycia między organizmami, a także
między drobnoustrojami i organizmami wyższymi.
Jedynie niewielka część drobnoustrojów może być zaliczana do chorobotwórczych
(większość z nich jest nieszkodliwa dla zdrowia), zajmuje się nimi mikrobiologia lekarska.
Drobnoustroje chorobotwórcze dla człowieka dzielimy na: wirusy, bakterie, grzyby
i pierwotniaki.
Wirusy nie posiadają struktur komórkowych, tylko jeden typ kwasu nukleinowego — RNA lub
DNA, otoczony białkiem. Jeżeli założymy, że żywy organizm to system zbudowany z kwasów
nukleinowych i białek, samoregulujący się i odtwarzający, związany ze środowiskiem —
wtedy wirusy będą odpowiadać tej definicji. Wirusy nie posiadają własnych systemów
enzymatycznych, w związku z czym korzystają z systemów komórek roślin, bakterii
i zwierząt. Bakterie są organizmami jednokomórkowymi, nie posiadającymi morfologicznie
wyodrębnionego jądra, organizmami prokariotycznymi. Zawierają nukleoid, tj. ekwiwalent
jądra, czyli sploty nici kwasu DNA. Grzyby chorobotwórcze posiadają jądro, zaliczane są
więc do organizmów eukariotycznych. Pierwotniaki chorobotwórcze to zwierzęta
jednokomórkowe, o wysoko zorganizowanej budowie komórki. Posiadają zróżnicowane
jądro, zaliczamy je również do Eukariota.
Względy praktyczne przemawiają za podziałem mikrobiologii lekarskiej na ogólną
i szczegółową. W pierwszej części kursu studenci zostaną zapoznani z wybranymi, ogólnymi
zagadnieniami biologii drobnoustrojów. W części drugiej (szczegółowej) — z zakażeniami
narządów, wywołanymi przez poszczególne gatunki drobnoustrojów chorobotwórczych dla
człowieka. Opanowanie prezentowanego materiału wymaga także korzystania
z podręczników podanych w wykazie literatury.
Do roku 1880 wierzono w teorię samorództwa, mówiącą, że organizmy żywe powstawały
z materii nieożywionej. Kolejnymi etapami w rozwoju mikrobiologii były:
2
Podstawy mikrobiologii
wprowadzenie w 1798 roku przez Edwarda Jenner (1749–1823) szczepionki przeciw
ospie prawdziwej,
wprowadzenie przez Roberta Kocha (1843–1910) zasady, że dany drobnoustrój
wywołuje określoną chorobę zakaźną,
wprowadzenie w 1867 r. przez Josepha Listera (1827–1912) podstawy antyseptyki,
tj. użycia środków dezynfekcyjnych w celu zapobiegania zakażeniom ran,
odkrycia Ludwika Pasteura (1822–1895), które przyczyniły się do rozwoju technik
aseptycznych. Pasteur wykazał także związek między zakażeniem drobnoustrojami
a wystąpieniem choroby zakaźnej; był odkrywcą m.in. szczepionki przeciwko
wściekliźnie, uratował także przemysł winny Francji (proces pasteryzacji doprowadził do
zabicia bakterii w mleku i w produktach alkoholowych) oraz stwierdził, że niezjadliwe
bakterie mogą być użyte jako szczepionki,
Wielu mikrobiologów zostało laureatami nagrody Nobla. Listę otwiera E. A. von Behring za
wykrycie surowicy przeciwbłoniczej (rok 1901). Kolejne odkrycia to hodowla prątków gruźlicy
— R. Koch (1905), opisanie fagocytozy — E. Miecznikow (1908), odkrycie penicyliny —
A. Fleming, E. Chain, H. Florey (1945), a współcześnie — odkrycie cząstek białkowych
zakaźnych, prionów — S. Prusiner (1997). Uhonorowano także kolejne odkrycia dotyczące
opisu struktur DNA, mechanizmów genetycznej kontroli reakcji biochemicznych, odkrycia
w dziedzinie genetyki, immunologii i wirusologii.
3
Podstawy mikrobiologii
2. Budowa komórki bakteryjnej
Wielkość drobnoustrojów podaje się w mikrometrach (1 µm = 10 –6 m) oraz nanometrach
(1 nm = 10 –9 m). Bakterie mogą przyjmować kształt ziarniaka, pałeczki i spirali. W zależności
od płaszczyzny podziału w czasie rozmnażania ziarniaki mogą tworzyć dwoinki, czworaczki,
sześcianki, paciorkowce i gronkowce. W każdej komórce bakteryjnej występują takie
elementy, jak: ściana komórkowa, błona cytoplazmatyczna, cytoplazma, aparat jądrowy
i ziarnistości zapasowe. Pozostałe elementy — organelle ruchu, otoczki i przetrwalniki
występują tylko u niektórych gatunków.
WTRĘTY
OTOCZKA
CYTOPLAZMA
RYBOSOMY
ŚCIANA KOMÓRKI
BŁONA PLAZMICZNA
NUKLEOID
PLAZMID
OTOCZKA
BŁONA
PLAZMATYCZNA
FIMBRIE
RZĘSKI
Rysunek 1. Budowa komórki bakteryjnej
4
ŚCIANA KOMÓRKI
336484523.006.png 336484523.001.png 336484523.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin