Wiśniówka na miodzieZestaw na 1 litr wodki.300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż (patrz przepis "wisniowkapolslodka"),10 ml zaprawy waniliowo-korzennej (patrz przepis "wisniowkaslodka"),20 ml nalewu wisniowo-pestkowego (patrz przepis "wisniowkapolslodka"),400 ml syropu cukrowo-miodowego,300 ml spirytusu o mocy 95ż.Syrop miodowo-cukrowy:250 g cukru,100 g miodu,5 ml 10-procentowego roztworu kwasu cytrynowego,250 ml wody.1. W wysokim garnku podgrzac wode. Gdy bedzie goraca, wsypac cukier, rozpuscicgo i doprowadzic ciecz do wrzenia, po czym dodac miod i znowu powoli gotowac, uwazajac, by zawartosc nie wykipiala. Zbierac i usuwac brudna piane.2. Gdy powstawanie piany ustanie, dodac kwasu cytrynowego, gotowac jeszcze10-15 min. Otrzymany syrop przelac do sloika.3. Do morsu wisniowego dodac nalew wisniowo-pestkowy, zaprawe waniliowo-korzenna i syrop cukrowo-miodowy, dobrze wymieszac, a nastepnie powoli, ciaglemieszajac, dodac spirytus.4. Otrzymany zestaw odstawic na 3-4 miesiace. Gdy sie sklaruje, przefiltrowacprzez wate i rozlac do butelek.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 40.
ampiegusek