· 2-3 duże marchewki
· 1 pietruszka (korzeń)
· kawałek selera korzeniowego (wielkości dużego kurzego jaja)
· 4 duże ogórki kiszone
· 2-3 jajka
· 40 dag kukurydzy mrożonej albo konserwowej
· kawałek pora (ok.10 cm śr.3cm, biała i jasnozielona część)
· 1 małe jabłko
· 4 łyżki majonezu
· 4 łyżki jogurtu naturalnego
· 1 łyżka musztardy np. stołowej
· do smaku: sól, pieprz mielony, odrobina cukru
Marchewki, pietruszkę i selera wyszorować, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Pora dokładnie opłukać, pokroić w ćwierć-plasterki, blanszować we wrzątku 30s., dokładnie osączyć. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę, tak samo pokroić ogórki. Kukurydzę mrożoną ugotować, wystarczy jej 4-5 min. dokładnie osączyć. Wszystkie składniki w miarę krojenia przekładać do miski. Gdy już wszystko jest pokrojone, oprószyć solą, odrobiną cukru i pieprzem mielonym, wymieszać. Majonez zmieszać z jogurtem i musztardą, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Odstawić na min. 1 godz. do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do mięs pieczonych, wędlin, ryb, jako przystawkę albo samodzielne danie na lunch czy kolację.
marzena68