Delikatne, kruche faworki.rtf

(7 KB) Pobierz
Delikatne, kruche faworki

Delikatne, kruche faworki

 

Składniki na 6 porcji:

szklanka mąki

6 żółtek

2 łki śmietany

aska łka masła

aska łeczka cukru pudru

szczypta proszku do pieczenia (ewentualnie)

szczypta soli

łka spirytusu

50 dag tłuszczu do smażenia

cukier puder do posypania

 

Żółtka połącz z mą, dodaj posiekane masło i resztę składników. Teraz zagniećste, dość twarde ciasto. Na koniec energicznie zbij je wałkiem. Uformuj w kulę i wstaw na 30 minut do lodówki.

 

Ciasto podziel na kilka części. Każ cześć rozwałkuj na cienki placek, przy wałkowaniu nie podsypując zbyt dużo mąki, by uniknąć późniejszego przypalania się faworków.

 

Z ciasta za pomocą noża lub specjalnego radełka krój paski szerokości około 2 cm i długości mniej więcej 10 cm. Każdy ponacinaj wzdł przez środek i jeden koniec paska przełóż przez nacięcie.

 

W szerokim rondlu mocno rozgrzej tłuszcz. Smaż w nim paski ciasta z obu stron na kolor słomki, wrzucając na raz tyle faworków, by mogły swobodnie popływać. Wyjmij, osącz, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin