Delikatne, kruche faworki
Składniki na 6 porcji:
szklanka mąki
6 żółtek
2 łyżki śmietany
płaska łyżka masła
płaska łyżeczka cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia (ewentualnie)
szczypta soli
łyżka spirytusu
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Żółtka połącz z mąką, dodaj posiekane masło i resztę składników. Teraz zagnieć gęste, dość twarde ciasto. Na koniec energicznie zbij je wałkiem. Uformuj w kulę i wstaw na 30 minut do lodówki.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą cześć rozwałkuj na cienki placek, przy wałkowaniu nie podsypując zbyt dużo mąki, by uniknąć późniejszego przypalania się faworków.
Z ciasta za pomocą noża lub specjalnego radełka krój paski szerokości około 2 cm i długości mniej więcej 10 cm. Każdy ponacinaj wzdłuż przez środek i jeden koniec paska przełóż przez nacięcie.
W szerokim rondlu mocno rozgrzej tłuszcz. Smaż w nim paski ciasta z obu stron na kolor słomki, wrzucając na raz tyle faworków, by mogły swobodnie popływać. Wyjmij, osącz, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
psotnica23