Placek kruchy z masą orzechową.rtf

(6 KB) Pobierz
Placek kruchy z mas¹ orzechow¹

Placek kruchy z masą orzechową

 

Składniki:

ciasto:

25 dag mąki

10 dag cukru

15 dag masła

2 żółtka

masa:

15 dag konfitur

40 dag gotowej masy orzechowej (snackers)

do dekoracji:

5 dag posiekanych orzechów włoskich

 

Żółtka utrzyj z cukrem. Mą posiekaj z masłem, połącz z koglem-moglem, zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na dwie części w stosunku 1:3. Część większą rozwałkuj na grubość 1 cm i przełóż do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mą (ciasto powinno zachodzić na boki brytfanny).

 

Placek ponakłuwaj widelcem i wstaw do gorącego piekarnika. Podpiecz na jasnozłoty kolor, wyjmij, posmaruj konfiturą, a następnie masą orzechową. Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, pokrój na wąskie paski i ułóż z nich kratkę na masie orzechowej. Placek ponownie wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 40 minut.

 

Od razu po upieczeniu posyp orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin