Piernik bez miodu.rtf

(6 KB) Pobierz
Piernik bez miodu

Piernik bez miodu

 

Składniki:

po 45 dag: mąki i cukru

2 łki wody

5 dag masła

5 jaj

szklanka śmietany 18-proc.

2 łeczki przyprawy korzennej do pierników

łeczka sody oczyszczonej

5 dag orzechów

3 dag smażonej skórki pomarańczowej

 

Z 2 łeczek cukru zrób karmel i rozpuść go w 2 łkach wody. Jaja rozbełtaj, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Masło roztop, a mą wymieszaj z cukrem, sodą, przyprawą korzenną, stopionym masłem oraz masą jajecznośmietanową. Do wszystkich składników dodaj teraz rozpuszczony karmel i starannie wyrób ciasto. Pod koniec wrzuć bakalie.

 

Piernik przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mą. Piecz w ciepłym piekarniku około 1 godzinę, po czym udekoruj go według uznania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin