Pierniczki zaparzone.rtf

(6 KB) Pobierz
Pierniczki zaparzone

Pierniczki zaparzone

 

Składniki:

50 dag mąki

15 dag cukru

12 dag miodu

2 jaja

pół szklanki mleka

łeczka sody

łeczka przyprawy korzennej do pierników

do dekoracji:

gotowe polewy (z białej i ciemnej czekolady, orzechowa, cytrynowa)

orzechy włoskie

 

5 dag cukru podgrzewaj w rondelku, aż zbrązowieje, dodaj miód, resztę cukru i przyprawę korzenną, wlej mleko, wszystko razem zagotuj.

 

wymieszaną z sodą, wysyp na stolnicę, zrób dołek, do którego następnie wlej gorą masę, całość wymieszaj drewnianą ł. Po przestudzeniu dodaj rozbełtane jaja, a potem dokładnie wyrób ciasto.

 

Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i różnymi foremkami wykrawaj pierniczki. Ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mą. Wstaw do ciepłego piekarnika (160°C) i piecz 20-30 minut.

 

Po upieczeniu i ostygnięciu oblej dowolnymi polewami oraz posyp posiekanymi orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin