Obwarzanek z nadzieniem.rtf

(6 KB) Pobierz
Obwarzanek z nadzieniem

Obwarzanek z nadzieniem

 

Składniki:

40 dag mąki

3 dag droży

8 dag masła

10 dag cukru

2 jaja

ćwierć szklanki wody

szczypta soli

30 dag konfitur lub powideł o dowolnym smaku

 

Droże z łeczką cukru rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut. Masło utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj droże, mą, sól i jedno jajo.

 

Teraz zagnieć i wyrób ciasto, a następnie odstaw je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę posypaną i uformuj z niego prostokąt. Ponownie odstaw na kwadrans. Potem posmaruj je konfiturą, bardzo mocno zwiąż i włóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mą w taki sposób, aby połączyć oba końce. Wierzch, co 5 cm natnij dość głęboko nożem, a pozostałe plastry przechyl w jedną stronę.

 

Rozbij drugie jajo i posmaruj nim ciasto, pomijając miejsca rozkrojone. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin