Mazurek drożdżowy
Składniki:
ciasto:
45 dag mąki
10 dag cukru
20 dag masła
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
20 dag bakalii (rodzynki, migdały, suszone owoce, skórka pomarańczowa, figi, daktyle)
polewa:
5 dag masła
około 3 dag cukru
2 łyżki kakao
2-3 łyżki wody
do dekoracji: 5 dag bakalii
Drożdże rozpuść w letnim mleku. Masło roztop na maleńkim ogniu. Jaja utrzyj z cukrem, dodaj do nich rozpuszczone masło oraz drożdże - rozmieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Następnie wymieszaj z mąką i bakaliami.
Blachę (dużą lub dwie małe) wysmaruj tłuszczem i wyłóż na nią ciasto na grubość około 2 cm. Piecz w średnio gorącym piekarniku około 30 minut. Gorący upieczony placek ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach.
Przygotuj polewę: wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj, mieszając, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Polewą polej gorący placek, na koniec udekoruj go - według uznania - bakaliami.
psotnica23