Bubusiowe oczka.rtf

(6 KB) Pobierz
Bubusiowe oczka

Bubusiowe oczka

 

Składniki:

ciasto:

4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

8 dag masła

2 jaja

4 łki śmietanki 18-proc.

2 płaskie łeczki proszku do pieczenia

aromat cytrynowy

uszcz do blachy

masa:

2 białka

szklanka cukru

kandyzowane wiśnie

 

Jaja utrzyj z masłem i cukrem, dodając do pulchnej już masy proszek do pieczenia, śmietankę, aromat i mą. Zagnieć ciasto i starannie je wyrób.

 

Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Foremką wytnij okrąe ciasteczka, a na każdym zrób szprycą różyczkę z utartych z cukrem białek. W środek każdej włóż wiśnię.

 

Oczka ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz je w średnio gorącym piekarniku (160-170°C) około 15 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin