Babka wspaniała.rtf

(8 KB) Pobierz
Babka wspania³a

Babka wspaniała

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

15 dag cukru

20 dag masła

7 żółtek

szklanka mleka

4 dag droży

50 ml rumu

5 dag migdałów

10 dag rodzynek

Cukier wanilinowy WINIARY

5 dag smażonej skórki

pomarańczowej

szczypta soli

polewa:

białko

20 dag cukru pudru

aromat rumowy

do dekoracji:

posypka czekoladowa

 

Rodzynki opłucz, odcedź i zalej rumem. Pół szklanki mleka zagotuj i zalej nim 3/4 szklanki mąki, wystudź. Droże rozpuść w niewielkiej ilości mleka i wymieszaj z zaparzoną, po czym odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym do białci. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj żółtka, pozostałą, szczyptę soli, rozpuszczone masło i resztę mleka oraz rum, w którym moczyły się rodzynki. Całość starannie wyrób. Na końcu wrzuć bakalie.

 

Ciastem napełnij do połowy wysokości formę wysmarowanąuszczem i posypaną. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tak przygotowaną babkę piecz w średnio gorącym piekarniku około 50 minut.

 

Przygotuj polewę: białko z cukrem pudrem utrzyj do białci, pod koniec dodaj kilka kropli aromatu rumowego.

 

Upieczoną i wystudzoną babkę wyjmij z formy i oblej polewą, ozdób posypką czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin