Mazurek babuni.rtf

(6 KB) Pobierz
Mazurek babuni

Mazurek babuni

 

Składniki:

ciasto:

20 dag cukru pudru

4-5 jaj

35 dag mąki

po 10 dag: daktyli, migdałów,

rodzynek i fig

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

smażona skórka pomarańczowa

polewa:

2 białka

20 dag cukru pudru

sok i skórka otarta z cytryny

do dekoracji:

kolorowe wiórki kokosowe

 

Na początku jaja utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym do białci, dosypując po trochu mą. Figi i daktyle pokrój w paseczki, rodzynki opłucz, migdały przetnij na pół, a skórkę pomarańczową (jeśli trzeba) dość grubo posiekaj. Przygotowane bakalie dodaj do masy jajecznej. Wszystko razem starannie wymieszaj i przełóż na wysmarowanąuszczem i posypaną buł tartą blachę (jedna duża lub dwie małe). Wstaw do średnio gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

 

Przygotuj polewę: cukier puder, białka i sok z cytryny utrzyj do białci. Pod koniec ucierania wsyp skórkę z cytryny. Sporządzonym lukrem polej wystudzone ciasto, po czym obficie posyp wiórkami kokosowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin