Mazurek babuni
Składniki:
ciasto:
20 dag cukru pudru
4-5 jaj
35 dag mąki
po 10 dag: daktyli, migdałów,
rodzynek i fig
opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY
smażona skórka pomarańczowa
polewa:
2 białka
sok i skórka otarta z cytryny
do dekoracji:
kolorowe wiórki kokosowe
Na początku jaja utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym do białości, dosypując po trochu mąkę. Figi i daktyle pokrój w paseczki, rodzynki opłucz, migdały przetnij na pół, a skórkę pomarańczową (jeśli trzeba) dość grubo posiekaj. Przygotowane bakalie dodaj do masy jajecznej. Wszystko razem starannie wymieszaj i przełóż na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (jedna duża lub dwie małe). Wstaw do średnio gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Przygotuj polewę: cukier puder, białka i sok z cytryny utrzyj do białości. Pod koniec ucierania wsyp skórkę z cytryny. Sporządzonym lukrem polej wystudzone ciasto, po czym obficie posyp wiórkami kokosowymi.
psotnica23