Składniki:
3 bite śmietany
1 mleko zagęszczone w kartoniku 400 ml do bitej śmietany
1 mleko zagęszczone w puszcze (gotować 2 godz.) lub już gotowe w puszce
1 krem karpatka 5 minut
400 ml mleka do karpatki
herbatniki (zależy od blachy), ale ok. 4 duże paczki
Wykonanie:
Układamy warstwami:
Na sam dół blachy kładziemy herbatniki. Herbatniki smarujemy ugotowanym karmelem. Na karmel ponownie herbatniki. Znowu smarujemy karmelem. Ponownie układamy herbatniki. Smarujemy je kremem karpatka (do 400 ml schłodzonego mleka wsypujemy torebkę z kremem i miksujemy 5 min). Ponownie układamy herbatniki i znowu smarujemy kremem. Znowu herbatniki. Potem smarujemy karmelem. I znowu herbatniki. Na sam wierzch nakładamy ubitą śmietanę (do 400 ml schłodzonego mleka zagęszczonego wsypujemy 3 torebki bitej śmietany i miksujemy 5 min). Wkładamy do lodówki i tam trzymamy.
Wykonanie w punktach:
1. Herbatniki
2. Karmel
3. Herbatniki
4. Karmel
5. Herbatniki
6. Krem
7. Herbatniki
8. Krem
9. Herbatniki
10. Karmel
11. Herbatniki
12. Bita śmietana
psotnica23