Walentynkowe serca.doc

(88 KB) Pobierz
Walentynkowe serca

Walentynkowe serca

Walentynkowe serca

Składniki na  21 sztuk magdalenek lub 12 serc:

·         70 g mąki

·         30 g kakao

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         3 jajka

·         100 g cukru trzcinowego (brązowego)

·         1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (do nabycia w sklepach z żywnoscią arabską) - zastąpiłam ekstraktem z wanilii

·         1 łyżka cukru waniliowego

·         70 g masła - roztopionego i ostudzonego (40 g + 30 g)


Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.

Jajka, cukier, wodę pomarańczową(lub ekstrakt z wanilii) i cukier waniliowy dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa. Powoli wsypać suche składnki, na końcu wlać masło (40 g), zostawiając 2 łyżki (30 g), którymi należy wysmarować formę do magdalenek (lub serc).

Piekarnik nagrzać do 230ºC. Masą wypełnić foremki. Wstawić do piekarnika na 4 minuty. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić lekko w foremkach.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin