Ciastka digestive.doc

(88 KB) Pobierz
Ciastka digestive

Ciastka digestive

Składniki na 20 - 25 ciastek:

·         175 g mąki pełnoziarnistej

·         50 g mąki pszennej

·         50 g zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)

·         pół łyżeczki soli

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         100 g masła lub margaryny

·         3 łyżki brązowego cukru (w oryginale były 2; można również posłodzić więcej, wedle upodobania)

·         60 ml mleka (4 łyżki)

Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami, nie muszą być drobne jak mąka (medium oatmeal można również kupić gotowy w sklepach). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).

Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4 - 5 cm). Wyłożyć

na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze

180 - 190ºC. Studzić na kratce. 

Smacznego :)

Ciastka digestive

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin