Składniki na 20 - 25 ciastek:
· 175 g mąki pełnoziarnistej
· 50 g mąki pszennej
· 50 g zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)
· pół łyżeczki soli
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 100 g masła lub margaryny
· 3 łyżki brązowego cukru (w oryginale były 2; można również posłodzić więcej, wedle upodobania)
· 60 ml mleka (4 łyżki)
Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami, nie muszą być drobne jak mąka (medium oatmeal można również kupić gotowy w sklepach). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).
Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4 - 5 cm). Wyłożyć
na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze
180 - 190ºC. Studzić na kratce.
Smacznego :)
psotnica23