Pizza z szynką
Składniki
30 dag mąkiszczypta soli1 jajko1 łyżka oleju20g drożdży1/2 szklanka letniego mleka1 łyżeczka cukruFarsz-szynka konserwowapieczarki cebula ser fetakukurydzaser mozarellaSos-koncentrat pomidorowyczosneksóloreganooliwa
Mleko, cukier, drożdże rozcieramy ,czekamy aż zaczną „pracować”. Resztę składników łączymy ze sobą . Podrośnięte drożdże wlewamy do mąki zagniatamy elastyczne ciasto, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min. w ciepłe miejsce.Po 30min. ciasto wałkujemy i układamy na blachę .Smarujemy sosem, nakładamy podsmażone pieczarki z cebulką ,pokrojoną szynkę ,ser feta, kukurydzę i startą mozarellę. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.20-30min.Pieczemy 30min. w temp.180ºC
psotnica23