Sernikowy puch
Składniki
1 kg ser półtłusty-- zmielony 2 razy przez gęste sito500 ml--- kremówka--36 procent
30 dag--puder6 szt. białka4 jaja1 szt. budyń waniliowy może być z cukrem5 łyżek kaszy manny2 szt. cukier waniliowy [ 1 szt.--16 g ]2 kieliszki rumciastka ;--biszkopty ; herbatniki-- co macielub kruche ciasto-- ale wtedy trzeba go podpiec 20 minut1 słoik dżem jagodowy niskosłodzony likier pomarańczowy3 łyżeczki żelatyna5 łyżek nutelli50 dag---serek marscapone5 dag puder----to do 1 części serka i 1 jajo
do sera dajemy żółtka ; budyń; kasze mannę; cukier waniliowy rum-----rozetrzeć10 białek ubić na sztywno i utrwalić polowa pudruschłodzoną kremówkę ubić i dodać resztę pudru i teraz połączyć kremówkę z serem i białka delikatnie wymieszać jak kto chce można dodać bakalie--- ja nie daje bo nie lubią blaszkę wyłóż papierem do pieczenia daj ciastka lub podpieczone ciasto lub nicwylej masę serowa i piec w kąpieli wodnejtermoobieg-160---1 godzinę upieczony pozostaw w piecu do ostudzeniawyłóż i ostudź1 łyżeczkę żelatyny namocz 2-3 łyżkach wody
zimnej[ ja z kranu ] rozpuścić---i letnia roztrzep z dżemem-- włóż na sernikteraz serek marscapone podziel do 2 miseczekdo1 dej---to będzie biała25 dag serek 5 dag puder2 łyżki likieru pomarańczowego 1 żółtko--- białko ubij i dodaj piane1 łyżeczkę żelatyny---postępuj z nią tak jak do dżemuwymieszaj wszystkoteraz 2 cześć serka--ciemnyserek 25 dagdodaj do niego 5 łyżek nutelli2 łyżki likieru [ u mnie zawsze więcej ] i 1 łyżeczkę żelatyny i postąp z nią tak samo jak wyżej--wymieszajmasy połóż ; kupkami; na dżemie i rob widelcem wzórcałość schłodzić
psotnica23