Sernik waniliowy.doc

(75 KB) Pobierz
Sernik waniliowy (vanilla cheesecake)

Sernik waniliowy (vanilla cheesecake)

Składniki na spód:

·         225 g ciastek digestive

·         75 g masła

Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem lub wałkiem. Masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią (dno). W dno wcisnąć masę ciastkową, schłodzić pół godziny w lodówce (na początku miałam wrażenie, że ciastek jest zbyt dużo w porównaniu do masy serowej, ale jednak nie - dobrze smakowało).

Składniki na masę serową:

·         450 g twarogu trzykrotnie zmielonego (może być śmietankowy, ja użyłam quarka, bo innego nie miałam)

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         3 jajka

·         120 g cukru pudru

·         225 ml śmietany kremówki

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, nie ma potrzeby ubijania białek osobno.

Wylać na schłodzony spód.

Piec około 45 minut w temperaturze

180ºC, można od góry przykryć folią, by pozostał biały. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by sernik był ścięty, szczególnie po środku.

Schłodzić (minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc).

Uwaga: sernik jest niski, jeśli wolicie wyższe serniki, od razu najlepiej zwiększcie proporcje masy serowej (wtedy też troszkę dłużej trzeba piec).

Smacznego :)

Sernik waniliowy

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin