Mandarynka
Składniki:
ciasto:
- 240 g mąki tortowej- 250 g miękkiego Kasi- 4 jajka- 200 g cukru pudru- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- kilka kropli aromatu np. rumowegoSkładniki na masę mandarynkową:
- 2 opakowania kisielu o smaku pomarańczowym lub morelowym- 650 ml soku z czerwonych pomarańczy (można użyć też zwykłego soku pomarańczowego)- 6 łyżek cukru- ok. 3/4 puszki mandarynekSkładniki na masę sernikową:
- 250 ml 30% śmietanki- 500 ml mleka- 1 opakowanie sernika na zimno
Wykonanie:
- Masło zmiksować z cukrem pudrem, ucierając dodać aromat, jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35×25 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.- Kisiel ugotować na soku pomarańczowym z dodatkiem 6 łyżek cukru. Do kisielu dodać mandarynki, wymieszać. Gorący kisiel rozsmarować na przestudzonym cieście.- Masę do sernika zmiksować z mlekiem. Schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie połączyć z masą sernikową, rozsmarować na wierzchu ciasta. Kisiel powinien być lekko przestudzony.
psotnica23