Ziemniaki po nelsońsku1 kg ziemniaków,2-3 jajka na twardo,15 dag kiełbasy,15 dag pieczarek,2 cebule,1 szklanka śmietany,10 dag tartego żółtego sera,zielenina,sól, pieprzZiemniaki umyć, obrać, pokroić na cieniutkie plasterki, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować 5 min, osączyć. Grzyby ugotować i pokroić na paseczki i usmażyć wraz z pokrojoną na plasterki cebulą. Jajka i kiełbasę pokroić na plasterki. W rondlu wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą układać na przemian: ziemniaki, jajka, kiełbasę i cebulę z grzybami, posypując każdą warstwę solą i pieprzem. Zalać śmietaną zmieszana z serem i wywarem z grzybów, wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać przez 45 min. Podawać posypane zieleniną.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
psotnica23