Smazone jarzyny z orzeszkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.125 g nie solonych, prazonych orzeszkow ziemnych,8 cebulek dymek,1 ogorek,125 g zielonej fasolki,2 lyzki oleju,2 marchewki,2 lyzeczki kurkumy,2 zabki czosnku,8 szalotek,2 lyzki octu winnego,2 lyzki cukru,1 mango,190 ml rosolu.1. Orzeszki drobno pokroic lub zemlec w mlynku.2. Cebulki dymki umyc, pokroic na polowki. Czosnek obrac i utrzec w mozdzierzu.3. Ogorek obrac, przekroic na pol, usunac nasiona, pokroic na plasterki.4. Szalotki drobno pokroic. Fasolke pokroic na kawalki dlugosci 2,5 cm.5. Marchewki oraz mango obrac i pokroic na plasterki.6. Olej podgrzac na duzej glebokiej patelni, lekko podsmazyc cebulki i marchewki, dodac kurkume, czosnek, szalotki, ocet oraz cukier i smazyc jeszczeprzez minute.7. Dodac mango, ogorek, fasolke, orzeszki oraz rosol. Wymieszac i smazyc jeszcze 5 min. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 70.
psotnica23