Bakłażan z pasta misoPorcja dla ? Czas przygotow. 20 min.5 mlodych baklazanow,200 g pasty miso (patrz rozdzial "ogolne"),2 lyzki mirinu (biale wino wytrawne),2 lyzki utartego imbiru lub 1 lyzeczka proszku,50 g soli.1. Baklazany umyc, osuszyc, cale natrzec sola, polozyc na siatce umieszczonejna talerzu, aby powoli obciekl z nich sok.2. W misce wymieszac miso (patrz rozdzial "ogolne") i imbir.3. Wlozyc baklazany do szczelnie zamykanego pojemnika, oblozyc sosem miso.4. Szczelnie przykryc i umescic na 8 dni w chlodnym miejscu (lodowka).5. Podawac jako dodatek do dan zimnych lub goracych, w calosci lub pokrojone wpodluzne paski.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 82.
psotnica23