Pantofelki bakłazanowePorcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz.1,5 kg srednich baklazanow,250 ml oleju,500 g mielonego miesa,125 ml wytrawnego bialego wina,1 duza cebula,1 peczek zielonej pietruszki,2 lyzki tartego zoltego sera.Sos:2 lyzki masla,2 czubate lyzki maki,500 ml mleka,2 jaja,200 g utartego zoltego sera,sol.1. Baklazany oczyscic zostawiajac ogonki, przeciac na pol, wydrazyc srodek,miazsz zostawic. Nasmarowac olejem i ulozyc w natluszczonym, zaroodpornymnaczyniu. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec az stana sie miekkie.2. Miazsz z baklazanow, cebule i zielona pietruszke posiekac, wymieszac z miesem, dodac sol i pieprz.3. W rondlu podgrzac olej, przelozyc do niego mase baklazanowo-miesna, dodacwino i dusic na malym ogniu 30 min.4. Przygotowac sos. Maslo rozpuscic, dodac malymi porcjami make stale mieszajacdrewniana lyzka, dodac powoli mleko nadal mieszajac. Gdy powstanie gesta igladka masa dodac ser i sol. Zdjac z ognia, po 2 min wlac wolno ubite jaja,dokladnie je rozprowadzic, az sos bedzie jednorodny.5. Baklazany napelnic farszem, polac z wierzchu sosem, posypac serem. Ulozyc nablasze i zapiekac 30 min. Podawac zaraz po wyjeciu z piekarnika.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 70.
psotnica23