Bakłażany zapiekanePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.4 baklazany,8 plastrow szynki westfalskiej,8 plastrow bekonu,8 plastrow ostrego, zoltego sera,100 ml bialego wytrawnego wina,sol, pieprz,oliwa.1. Baklazany umyc, odciac ogonki. W 6 miejscach zrobic naciecia do 3/4 srednicybaklazana. Posolic, by baklazany pozbyly sie goryczki. Ulozyc na sicie, bywyciekl z nich sok (baklazany zawieraja duzo wody).2. W naciecia wlozyc na przemian plasterki szynki, zoltego sera i bekonu.3. Baklazany skropic oliwa, polozyc na blasze lub do naczynia zaroodpornego.Polac bialym winem i posypac pieprzem.4. Rozgrzac piekarnik do temp. 200żC i wlozyc baklazany. Piec 35 min uwazajac,by sie nie przypalily. Pod koniec pieczenia obnizyc temp. do 180żC, by baklazany zbytnio nie wyschly. Podawac bardzo gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 74.
psotnica23