Pachadi buah nanas - ananas na ostroPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.1 niezupelnie dojrzaly ananas,1,5 lyzeczki kurkumy,woda,4 lyzki oleju,2 czerwone cebule,1 owoc anyzku,laska cynamonu (5 cm),36 ziarek kardamonu,8 gozdzikow,4 zabki czosnku,kawalek swiezego imbiru (5 cm),250 ml wody,1 lyzeczka soli,1,5 lyzeczki cukru,2-3 swieze czerwone papryczki chilli.1. Ananas obrac ze skory, przekroic wzdluz na 4 czesci, usunac rdzen. Nastepnieprzekroic kazdy kawalek wszerz na 2 czesci.2. Kawalki ananasa przelozyc do garnka i zalac taka iloscia wody, aby go calkowicie zakryla. Dodac kurkume i gotowac bez przykrycia 10 min. Odcedzic i odstawic.3. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Czosnek i imbir obrac i drobno pokroic.4. Papryczki przekroic wzdluz, usunac nasionka i moczyc przez 15 min.5. Olej rozgrzac w garnku i smazyc na nim przez 2 min. cebule, owoc anyzku, cynamon, kardamon i gozdziki. Dodac czosnek oraz imbir i smazyc przez 2 min.Wlac 250 ml wody, dodac sol i cukier. Doprowadzic do wrzenia i gotowac naduzym ogniu 2 min. Dodac papryczki oraz kawalki ananasa i gotowac jeszcze 2min. Sprobowac. Ananas powinien byc ostry i cierpki oraz lekko slodkawy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 62.
psotnica23