Szparagi po maltańskuwiązka szparagów (około 300g),5 cienkich plastrów szynki,3 pomarańcze z cienką skórką,1-2 łagodne cebule,czarne oliwki,koperek,2 łyżki oliwy sól,Szparagi oczyścić, związać w pęczki, gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Szparagi odsączyć ostudzić.Dwie pomarańcze sparzyć, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.Cebulę obrac pokroić w krążki.Z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z solą i oliwą na sos. Pęczki szparagów owinąć plasterkami z szynki, ułożyc na półmisku na przemian z plasterkamipomarańczy i krążkami cebuli.Potrawę udekorować oliwkami i gałązkami koperku.Sos podać oddzielnie w sosjerce.
MM
psotnica23