Karczochy faszerowane miesemPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.6 karchochow,2 cytryny,Farsz:300 g zmielonego steku,1 cebula,1 jajo,1 ziemniak,1 lyzka oliwy,1 lyzeczka mielonego kminku,1 lyzeczka mielonej papryki,1 peczek naci pietruszki,sol, pieprz.Sos:4 pomidory,1 duza cebula,1 lisc laurowy,sol, pieprz.1. Z karczochow zdjac wierzchnie liscie, przeciac je w gornej czesci, wydrazyc.Do wglebien wlac wode z sokiem cytrynowym.2. Utrzec cebule, zgniesc ziemniak i polaczyc z mielonym miesem, dodac sol,pieprz, kminek, papryke, jajo i lyzke oliwy. Starannie wymieszac i odstawic.3. W rondlu o grubym dnie zrumienic posiekana cebule, dodac obrane i pokrojonepomidory, lisc laurowy, sol i pieprz do smaku. Wymieszac drewniana lyzka igotowac na niewielkim ogniu 10 min.4. Osaczyc karczochy, wlozyc do wglebienia nadzienie, po czym ulozyc je w sosie. Przykryc i gotowac na wolnym ogniu 30 min. Jesli sos jest za gesty,dolac wody.5. Podawac gorace z chlebkiem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 70.