Babka z ziemniakami.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka z ziemniakami

Babka z ziemniakami 

 

Składniki:

30-40 dag pieczonej gęsi

1,5 kg ziemniaków

2-3 jaja

duża cebula

2 szklanki mleka

łka masła

łka bułki tartej

1,5 łeczki otartego majeranku

pieprz, sól

 

Obrane, umyte ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce, po czym zlej jak najwięcej wytworzonego soku (bez odciskania ziemniaków!). Ziemniaczaną masę połącz z jajami, solą, pieprzem i majerankiem, zalej wrzącym mlekiem i dokładnie wymieszaj drewnianą ł.

 

Mięso gęsi pokrój w cienkie paski. Do wysmarowanej masłem, lekko oprószonej buł tartą formy wkładaj warstwami ziemniaki i mięso, przy czym ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około godziny.

 

Tradycja nakazuje podawać babkę na gorąco - z żurawinami lub śmietanowymi sosami, ale równie dobra będzie na zimno, polana sosem pikantnym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin