Kapusta slodko-kwasnaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.1 srednia glowka kapusty pekinskiej lub bialej,1 mala, ostra czerwona papryczka,1 lyzka soli,1 lyzka cukru,4 lyzki oleju do smazenia.Sos:1 lyzka maki ziemniaczanej,2 lyzki sosu sojowego,3 lyzki octu,4 lyzki soku z pomaranczy,2 lyzki sherry,2 lyzki koncentratu pomidorowego,3 lyzki cukru,5 lyzek wody.1. Kapuste umyc i przekroic na pol. Usunac glab, liscie poszatkowac na cienkiepaseczki. Dodac sol i cukier, starannie wymieszac i odstawic na 30 min.2. Papryczke umyc, wypestkowac i pokroic w cienkie paseczki.3. Wszystkie skladniki sosu polaczyc ze soba, wymieszac dokladnie, zagotowac,po czym gotowac na bardzo malym ogniu przez 5 min., dopoki sos nie zgestnieje i nie stanie sie przezroczysty. Zdjac z ognia i trzymac w cieplym miejscu.4. Papryczke przysmazyc, ciagle mieszajac, na silnie rozgrzanym oleju przez 2min. Dodac kapuste i smazyc, mieszajac bez przerwy, dalsze 2 min. Zmniejszycogien do bardzo malego i smazyc, od czasu do czasu mieszajac przez 5 min.5. Wylozyc na polmisek, polac goracym sosem i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 40.
psotnica23