Kapusta slodko.doc

(20 KB) Pobierz
Kapusta slodko-kwasna

Kapusta slodko-kwasna
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
1 srednia glowka kapusty pekinskiej lub bialej,
1 mala, ostra czerwona papryczka,
1 lyzka soli,
1 lyzka cukru,
4 lyzki oleju do smazenia.
Sos:
1 lyzka maki ziemniaczanej,
2 lyzki sosu sojowego,
3 lyzki octu,
4 lyzki soku z pomaranczy,
2 lyzki sherry,
2 lyzki koncentratu pomidorowego,
3 lyzki cukru,
5 lyzek wody.

1. Kapuste umyc i przekroic na pol. Usunac glab, liscie poszatkowac na cienkie
paseczki. Dodac sol i cukier, starannie wymieszac i odstawic na 30 min.
2. Papryczke umyc, wypestkowac i pokroic w cienkie paseczki.
3. Wszystkie skladniki sosu polaczyc ze soba, wymieszac dokladnie, zagotowac,
po czym gotowac na bardzo malym ogniu przez 5 min., dopoki sos nie zgestnieje i nie stanie sie przezroczysty. Zdjac z ognia i trzymac w cieplym miejscu.
4. Papryczke przysmazyc, ciagle mieszajac, na silnie rozgrzanym oleju przez 2
min. Dodac kapuste i smazyc, mieszajac bez przerwy, dalsze 2 min. Zmniejszyc
ogien do bardzo malego i smazyc, od czasu do czasu mieszajac przez 5 min.
5. Wylozyc na polmisek, polac goracym sosem i podawac.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 40.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin