Paszteciki z jarzyn12 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.500 g zielonego groszku,500 g czerwonej kapusty,500 g marchewki,2 cebule,1 zabek czosnku,400 ml smietany,6 jaj,6 lyzek pszennej maki razowej,2 lyzki oliwy,1 lyzeczka przecieru pomidorowego,1 lyzeczka brazowego cukru,1 lyzka soku z cytryny,1 lyzka pokrojonego koperku,1 lyzeczka zielonej kolendry,1/2 lyzeczki slodkiej mielonej papryki,sol, pieprz ziolowy,maslo do smarowania foremek.1. Groszek oplukac. Kapuste oplukac, poszatkowac. Marchewke obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Jarzyny - kazda oddzielnie - ugotowac w malej ilosci wody. Po ostudzeniu oddzielnie zmiksowac.2. Obrana i posiekana cebule podsmazyc na oliwie razem ze zmiazdzonym czosnkiem. Wymieszac ze smietana i roztrzepanymi jajami. Mase podzielic na 3czesci. Do jednej czesci dodac zmiksowana marchewke, przecier pomidorowy, 2lyzki maki, sol, kolendre i pieprz. Do drugiej: groszek zmiksowany i przetarty przez sito, 2 lyzki maki, czosnek, koperek, sol i pieprz. Do trzeciej:zmiksowana kapuste, 2 lyzki maki, sok cytrynowy, cukier, papryke, sol ipieprz. Kazda z mas wymieszac i ochlodzic w lodowce.3. Posmarowac z maslem foremki pasztetowe. Kazda napelnic inna masa, przykrycfolia, wlozyc do duzego naczynia z goraca woda. Wstawic do goracego pieca,piec 50 min w temp. 180żC. Upieczone pasztety pokroic na plastry. Podawacgorace z sosem cebulowym lub grzybowym i pieczonymi kartoflami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 12.
psotnica23