Kapusta faszerowanaporcja - 453 kcal przygotowanie - 45 minut duszenie - 45 minut dla 6 osób: główka kapusty włoskiej (1 kg), 15 dag ryżu, 6 ziemniaków, 8 cebul średniej wielkości, 2 pomidory, 5 łyżek masła, litr wywaru z mięsa, natka, pieprz, sól, 15 dag parmezanu Kapustę umyć i całą gotować 15 minut w bardzo osolonej wodzie. Wyjąć, osączyć. Wyciąć głąb, oddzielić liście. Ryż wypłukać, wsypać do osolonego wrzątku i gotować przez 15 minut. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać. Cebule obrać, dwie pokroić w drobną kostkę, pozostałe na ćwiartki, natkę posiekać, ser zetrzeć. Cztery łyżki masła rozpuścić, poddusić cebulę, dodać pomidory, 12 dag sera, ryż i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Nadzieniem przekładać liście (formując główkę kapusty), włożyć do dużego garnka, podlać rosołem i 15 minut gotować na niewielkim ogniu. Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Włożyć do garnka obok kapusty, dołożyć ćwiartki cebuli, podlać rosołem. Przykryć i gotować całość 20-30 minut. Kapustę podawać z ziemniakami i cebulą posypaną tartym serem. "Claudia"
psotnica23