Drożdżowe z jagodami.doc

(69 KB) Pobierz
Drożdżowe z jagodami

Drożdżowe z jagodami

Fot. M. Szymański

Przygotowanie: 1 godz.

Porcja: 190 kcal

Składniki na 4 porcje:

·         1 kg mąki

·         6 jajek

·         kostka masła

·         7 dag drożdży

·         2 szklanki cukru

·         2,5 szklanki mleka

·         2 łyżki oleju

·         cukier waniliowy

·         ½ kg jagód  

Wkrusz do miski drożdże, wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, jajka, ostudzone roztopione masło i olej. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odchodzić od ścian miski. Przykryj ją lnianą ściereczką i odstaw na noc w cieple miejsce. Rano dosyp przesianą mąkę i cukier waniliowy, ponownie dobrze wymieszaj. Dużą blachę wysmaruj masłem, oprósz mąką lub tartą bułką. Wyłóż połowę ciasta, wysyp jagody, posyp je dobrze cukrem pudrem i przykryj drugą częścią ciasta. Zwiń je wzdłuż dłuższego boku i lekko rozklep dłonią. Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz 30 min w temp 160°C i 30 min w temp 200°C. Gotowe ciasto możesz polać lukrem i zrobić kruszonkę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin