Czekolada na ciepło po kreolsku.doc

(22 KB) Pobierz
Czekolada na ciepło po kreolsku

Czekolada na ciepło po kreolsku

- Gęsty czekoladowy napój pachnący wanilią i cynamonem. Banalnie prosty do przygotowania. Działa rewelacyjnie na ciało i duszę. Wzmacnia, pobudza i jest pyszny.

Czas przygotowania: 15 min.
Na 6 filiżanek:

Jak to zrobić:
Wlej 4 łyżki mleka do miseczki, a resztę zagotuj razem z laską waniliową. Następnie wyjmij wanilię, rozkrój na pół i wyskrob nożem pestki. (Gdybyś to zrobił od razu, mleko osłabiłoby aromat wanilii.)
Wrzuć pestki z powrotem do mleka, dodaj starty cynamon, szczyptę startej gałki i wymieszaj. Następnie wrzuć pokruszoną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści.
W miseczce wymieszaj sypkie składniki (cukier, kakao, mąkę) wbij jajko i wlej 4 łyżki zimnego mleka. Zamieszaj i wlej miksturę do gorącego mleka.
Gotuj na małym ogniu, aż czekolada zrobi się gęsta.
Jeśli lubisz, możesz tuż przed rozlaniem wlać 50 ml rumu. Podawaj z rozdrobnionymi migdałami.

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

·         6 łyżek brązowego cukru

·         1 gałka muszkatołowa

·         4 łyżki gorzkiego kakao w proszku

·         50 g gorzkiej czekolady

·         1 jajko

·         1 laska cynamonu

·         1 laska wanilii

·         1 łyżka mąki kukurydzianej (lub 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej)

·         1 l mleka

·         150 g płatków migdałowych

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin