Crumble ananasowy.doc

(22 KB) Pobierz
Crumble ananasowy

Crumble ananasowy

- czyli ananas z kruszonką. Crumble to angielski deser. Polega na tym, że miękkie owoce (niekoniecznie ananasy) pokrywa się grudkami słodkiego, kruszonego ciasta. Jest pyszny na ciepło.

Jak to zrobić:
Obierz ananasy, nie zostawiając żadnych oczek. Pokrój ananas na kawałki wielkości małych frytek.
Na patelni rozgrzej miód. 2 laski wanilii rozkrój i wyjmij nożem nasionka. Zetrzyj cynamon i tak starty dodaj z nasionkami do miodu. Smaż ananasa kilka minut w miodzie waniliowym. Wlej rum i podpal go na patelni z ananasem.

Wsyp do miski cukier, mąkę, puder migdałowy, wymieszaj i dodaj masło. Wyrób ciasto.

Do żaroodpornego naczynia włóż pojedynczą warstwę ciepłych ananasów. Rzucaj na nie niewielkie kawałki kruszonki.

Tak przygotowane crumble włóż na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Produkty potrzebne do przepisu

·         2 ananasy

·         10 łyżek brązowego cukru

·         laska cynamonu

·         1/2 kostki masła

·         5 łyżek mąki

·         5 czubatych łyżek miodu

·         10 dag pudru migdałowego (czyli zmielone płatki migdałowe)

·         kieliszek rumu

·         2 laski wanilii

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin