CRMEBR~1.DOC

(40 KB) Pobierz
Crème brûlée

Crème brûlée

- Oto jeden z najsławniejszych francuskich deserów. Obiekt zachwytu koneserów i zwykłych śmiertelników. Nazwa w tłumaczeniu na polski znaczy "przypalona śmietanka". Crème brûlée podaje się w głębokich talerzach. Cała tajemnica jego sukcesu to cienka skorupka karmelu przykrywająca z wierzchu delikatną jajeczno-śmietanową masę rozpływającą się w ustach. Najfajniejszy jest moment, kiedy spodem łyżeczki kruszy się tę skorupkę, żeby dostać się do masy pod spodem. Ci, którzy próbowali creme brulee, wiedzą o czym mówię ;-)).

Dla 4 osób
Czas przygotowania 10 min.
Czas pieczenia: 25 min. lub 1 godz. 20 min.
Czas chłodzenia: 1 godz.

Jak to zrobić:
1. Rozdziel żółtka i białka. Białek możesz potem użyć do bezów.
2. Żółtka wymieszaj trzepaczką z cukrem i miodem.
3. Mieszając wlej śmietankę do tej samej miski.
4. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i nożem wyskrob nasionka. Dodaj je do śmietanki z jajkami, wymieszaj i na koniec wrzuć rozciętą laskę.
5. Miskę zakryj folią i wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły.
6. Wyjmij z miski laskę wanilii, a następnie przelej wszystko do głębokich talerzy lub w miarę płytkich misek, w których będziesz całość zapiekał. Uważaj, żeby nie pobrudzić brzegów jajkowo-śmietanową masą.
7. Wstaw talerze na blachę piekarnika.
8. Są dwa sposoby pieczenia tego deseru. Sposób 1: pieczesz creme w temperaturze 90 stopni C przez ok. 1 godz. 20 min. (uważając, żeby temperatura nie była większa, bo deser nie wyjdzie). Sposób 2: nalewasz na blaszkę, na której stoją talerze, wodę (do 3/4 wysokości talerza) i pieczesz creme w takiej kąpieli przez 25 min. w temperaturze 160 stopni.
9. Żeby sprawdzić, czy creme jest dobry trzeba wstrząsnąć talerzem. Powinien zachowywać się jak dobrze ścięta galaretka. Nie wylatywać z talerza!
10. Wystudź całość i posyp brązowym cukrem.
11. Palnikiem gazowym opal z wierzchu creme, żeby cukier się skarmelizował i stworzył cienką skorupkę.
Uwaga: pisząc palnik mam na myśli ręczny palnik podłączony do butli gazowej. Taki palnik w kuchni się bardzo przydaje. Na przykład do opalania drobiu, jeśli są na nim jakieś piórka. Jeśli nie macie palnika można wstawić creme do piekarnika, ale pod warunkiem, że macie opcję grill. I trzeba bardzo pilnować, żeby cukier się nie przypalił (co może się stać błyskawicznie) tylko skarmelizował..

Bon appetit!

 

 

 

 

Produkty potrzebne do przepisu

Crème brûlée

·         cukier brązowy

·         120 g cukru

·         10 jajek

·         40 g miodu

·         1 l śmietanki 36%

·         1 laska wanilii

 

 

Crème brûlée

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin