- Deser ten podaje się pokrojony w solidne plastry, na zimno. Przygotowuje się go super prosto, tylko trzeba poczekać chwilę, aż się upiecze, a potem całkowicie schłodzi. Dlatego warto zabrać się do niego na kilka godzin przed planowanym obżarstwem ;-)). Dla 4 osób Czas przygotowania: 25 min. Czas pieczenia: 50 min. Czas chłodzenia: 1 ½ godz.
Jak to zrobić: 1. Na głębokiej patelni skarmelizuj cukier. (Nie dotykaj palcami, nie próbuj – karmel jest bardzo gorący i możesz się poparzyć.) 2. Dodaj śmietankę i zamieszaj, żeby karmel się rozpuścił. Trzymaj na ogniu około 2 min. 3. Zagotuj mleko. Kiedy będzie gorące przelej je do śmietanki z cukrem. 4. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź całość, żeby można było dodać jajka, nie ryzykując ich ścięcia. 5. Oddziel żółtka od białek. Same żółtka wymieszaj z karmelową masą. Olejem wysmaruj foremkę do pieczenia i przełóż krem. 6. Wstaw na 50 min. do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni C. 7. Odstaw na godzinę do ochłodzenia w temperaturze pokojowej i schowaj na 1 ½ godz. do lodówki. Bon appetit!
· 7 łyżek cukru
· 7 jajek
· 1 szklanka mleka
· olej do wysmarowania formy
· 225 ml śmietanki Rama Cremefine do gotowania
marta_strazak