Mus bananowy.doc

(31 KB) Pobierz
Mus bananowy

Mus bananowy

- Za elegancki musik bananowy nie warto się zabierać w ostatniej chwili tuż przed przybyciem gości, bo musi trochę postać w lodówce. To, co ważne jest w tym przepisie, to kolejność łączenia poszczególnych składników. Bitą śmietanę przekłada się do bananów, nie odwrotnie. Bo śmietana może opaść. To samo dotyczy piany z białek. Jeśli chodzi o mieszanie wszystkiego, to mieszamy łyżką, ruchem od spodu do góry. Delikatnie, delikatnie i jeszcze raz delikatnie.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas chłodzenia: 1 godz.

Jak to zrobić:
1. Obierz 3 banany ze skórki i zmiksuj je.
2. Dodaj torebkę cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, rum i sok z połowy cytryny. Znów włącz mikser.
3. Ubij śmietankę i wymieszaj ją z torebką cukru waniliowego.
4. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno z odrobiną soli. (Uważaj, żeby do piany nie przedostała się nawet odrobina żółtka.)
5. Do miski z puree bananowym (nie odwrotnie) przełóż śmietankę i delikatnie wymieszaj.
6. Następnie dodaj do puree pianę z białek i ponownie wymieszaj z wielką ostrożnością, żeby piana nie opadała.
7. Przełóż mus do małych miseczek, nakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
8. Dekoracja: Ostatniego banana pokrój w plasterki i polej sokiem z cytryny, ananasy przekrój na 4 części, a z czekolady zrób wiórki za pomocą noża.
9. Tuż przed podaniem każdą miseczkę udekoruj elegancko bananem, ananasem, i wiórkami.
Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

Mus bananowy

·         2 plastry ananasa z puszki

·         2 łyżki białego rumu

·         2 łyżki cukru

·         2 torebki cukru waniliowego

·         1 cytryna

·         1/2 tabliczki czekolady

·         4 dojrzałe banany (takie z kilkoma brązowymi plamkami)

·         2 jajka

·         1 szczypta soli

·         250 ml śmietanki Rama Cremefine do ubijania

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin