WitarianskieOdzywianie.doc

(228 KB) Pobierz
Tłuszcz

Tłuszcz

Nasze zapotrzebowanie na tłuszcze

Tłuszcz jest często obiektem dyskusji o diecie. Czy tłuszcze są dla nas dobre? Czy powinniśmy być na diecie niskotłuszczowej, czy powinniśmy spożywać tylko te „dobre tłuszcze”?

 

W tym rozdziale podam państwu trochę porad na temat spożywania tłuszczów a to dlatego że jest to najważniesza koncepcja aby to zrozumieć w celu osiągnięcia korzyści z diety surowej żywności (lub jakiejkolwiek diety odnoszącej się do tego zagadnienia). Po pierwsze, należy zrozumieć że nasz ustrój nie potrzebuje tłustych produktów aby gromadzić tłuszcz w naszym ciele. Ten tłuszcz tworzy się z innych produktów jakie spożywamy, produktów nie zawierających tłuszczów. Naturalna dieta w oparciu o owoce i warzywa wraz z orzechami, nasionami oraz awokado dostarcza nam niezbędnych kwasów tłuszczowych w ilościach wystarczających. Wszystkie, pełne, nierafinowane produkty spożywcze włączając w to owoce i warzywa zawierają pewne ilości tłuszczów, to jest wystarczające aby sprostać naszemu zapotrzebowaniu. Nawet zielone warzywa zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe. Nawet owoc zawiera małe ilości tłuszczów. Dodanie małych ilości awokado, orzechów oraz nasion z pewnością dostarczy wszystkich niezbędnych kwasów tłuszczowych jakich potrzebujemy. Nie ma potrzeby dodawać olejów do naszej diety, olejów które zostały zniszczone i występują w bardzo skoncentrowanej formie. W związku ich z ich budową pokarmy wzbogacone w tłuszcz stają się najtrudniejszym pokarmem do strawienia. Stwierdzono że dodanie niewielkich ilości oleju spowalnia o dwie godziny proces trawienia (i wchłaniania). Stwierdzono że spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów i z produktów odzwierzęcych, i produktów roślinnych powoduje wiele problemów zdrowotnych t.j. cukrzycę, candidia, chroniczne osłabienia, utratę energii, hypoglykemię i wiele innych.

 

To co należy w tym wszystkim zrozumieć to że zbyt dużo tłuszczów, nawet tych pochodzących z naturalnych źródeł t.j. awokado, orzechy i nasiona, będzie powodowało problemy zdrowotne. Jednym z głównych powodów dlaczego wielu entuzjastów diety surowej żywności rezygnuje ponieważ nie zdają sobie sprawy ze spożywania zbyt dużych ilości tłuszczów, uważając że jedzą jedynie te „dobre tłuszcze”. Łatwo zrozumieć powody dlaczego osoby na diecie surowej żywności dodają do swej diety coraz więcej tłuszczów:

1. Zwykliśmy spożywać bardzo skoncentrowane produkty, Standardowa Amerykańska Dieta (SAD) składa się z ponad 45% z tłuszczów przeliczając na kalorie kiedy większość organizacji d/s zdrowia rekomenduje podaż tłuszczów w diecie poniżej 25%. Nawet wegetarianie i weganie mogą mieć w diecie duże ilości tłuszczów.

 

2. Tłuszcz jest skoncentrowanym źródłem kalorii. Zwykliśmy jadać skoncentrowane pożywnienie t.j. makarony z białej mąki, oleje, masło, chleb itd. W diecie surowej żywności praktycznie nie ma tak skoncentrowanych produktów, za wyjątkiem tłuszczów. Zatem część witarian aby zrekompensować kaloryczność posiłku spożywa produkty bogate w tłuszcze.

 

3. Jedyną alternatywą są tłuste owoce. Na diecie surowej żywności praktycznie są dwa typy produktów dostarczających kalorii (energii): owoce oraz tłuszcze. Warzywa są tak nisko kalorycznie że nie jest możliwe przeżycie spożywając jedynie warzywa. Aby uzyskać 2000 kalorii, co jest dla wielu zbyt mało, trzeba było by spożyć 20 główek sałaty! Na diecie surowej żywności nie spożywa się pieczywa typu chleb, makarony itd. które są głównym źródłem cukrów złożonych w komercyjnej diecie. Zatem jedyną alternatywą aby zdobyć wystarczającą ilość kalorii, poza pożywieniem bogatym w tłuszcze, są owoce spożywane w dużych ilościach.

 

4. Nie spożywamy wystarczającej ilości owoców. Ten problem łatwo jest zrozumieć kiedy spostrzeżemy ile trzeba spożyć owoców aby dostarczyć wystarczającej ilości energii  w ciągu dnia. Jeden banan dostarcza 100-140 kalorii w zależności od wielkości. Zatem aby dostarczyć 2000 kalorii trzeba spożyć 15-20 bananów dziennie by zaspokoić kaloryczne zapotrzebowanie. Od kiedy ludzie nie jedzą wystarczającej ilości owoców i nie nauczyli się spożywać wystarczającej ilości owoców, kompensują to poprzez spożywanie produktów bogatych w tłuszcze n.p. awokado, durian, oleje, orzechy i nasiona.

 

Trzeba skądś dostarczyć ww. kalorii (tego paliwa). Tłuszcze są skoncentrowanym źródłem kalorii ale również wymagają dużo energii aby ww. strawiać. Wiemy że nadmiar spożywanych tłuszczów powoduje wiele problemów zdrowotnych.

 

Z drugiej strony owoce są łatwostrawne, dostarczają szybko energii i działają alkalizująco. Dr. Doug Graham stwierdził wprost: Dieta SAD składa się przeciętnie z 42% tłuszczów. Wiele osób spożywa 50% a nawet 60% kalorii w postaci tłuszczów. Ludzie nauczyli się zaspokajać swój apetyt poprzez tłuszcze. To nie jest to do czego nasza fizjologia jest przygotowana aby w pełni funkcjonować. Stwierdzono że dieta zdominowana przez cukry proste jest znacznie bardziej zgodna z naszymi potrzebami fizjologicznymi. Na diecie surowej żywności większość osób kontynuje spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze. Spożywając więcej warzyw apetyt na tłuszcze wzrasta aby go zaspokoić. Deficyt węglowodanów prostych wzrasta prawie w każdym posiłku. Kiedy niedoszli witarianie rezygnują z reżimu diety surowej żywności wpadają niezawodnie w spożywanie termicznie zniszczonych węglowodanów złożonych (pieczywo). Aż w końcu uczą się spożywać dużej ilości słodkich owoców by zaspokoić potrzeby węglowodanowe, i niezawodnie podupadają na zdrowiu  ww. usiłowaniach witariańskich. Dieta witariańska w oparciu o pokarmy bogate w tłuszcze to przepis na przegraną, na dwa sposoby i upadek na zdrowiu i utrzymaniu się na diecie w pełni witariańskiej. Wykorzystanie diety bogatej w owoce to idealna metoda aby osiągnąć dietę niskotłuszczową a bogatą w węglowodany, taką jaka jest rekomendowana przez każdego poważnego specjalistę d/s zdrowia na naszej planecie.Dr. Doug Graham

 

Uzależnienie od tłuszczów?

Widzimy że większość etuzjastów diety surowej żywności wciągana jest w spożywanie nadmiernych ilości pokarmów bogatych w tłuszcze t.j. orzechy i nasiona ponieważ nie spożywają wystarczającej ilości owoców aby sprostać potrzebom energetycznym oraz z powodu tego że poprzednio spożywali pokarmy ciężkie, termicznie zniszczone, bogate w tłuszcze. Ww. osoby mogą mieć problemy z odtruwaniem organizmu które nigdy się nie kończy (zobacz rozdział 7). Czują się zmęczeni przez cały czas i zwalają to na proces odtruwania. W pewnym momencie zaczynają uważać że suplementy wszystko naprawią.

 

Zatem wtedy tak naprawdę wszystko dobrze działa?

Dlaczego nie spojrzeć rzeczowo na tego rodzaju dietę? Ktoś zjada 5 awokado na dzień. Pojedyncze awokado waży zwykle 300 g (sam miąższ), zatem 1500 g miąższu z awokado. Z tego 18% tłuszczu t.j. 270 g tłuszczu równoważnik ponad jednej szklanki oleju. Jakie będą konsekwencje gdy siądziemy i wypijemy ww. 16 łyżek stołowych oleju (48 łyżeczek) oleju?

 

Jak jest najlepsza dawka tłuszczu?

Na świecie rozmaite organizacje d/s zdrowia, te które istnieją od wielu lat, a nie te które niedawno powstały i promują najnowszy szyk mody, rekomendują spożywanie tłuszczu poniżej 25%. Taki poziom jest rekomendowany ponieważ większość ludzi odżywia się tak że ponad 45% kalorii pochodzi z tłuszczów. Tylko dlatedo ż jest dużym wyzwanie dla większości ludzi zmniejszenie udziału tłuszczów do połowy, dlatego propomuje się ww. 25%.

 

Jakkolwiek, większość ekspertów d/s zdrowia, tych którzy od wielu lat promowali i nadal promują ten sam program dietetyczny, rok za rokiem, rekomendują spożywanie tłuszczów ok. 15% lub mniej. Dr. Graham lider witariańskiego ruchu na Florydzie rekomenduje 10% i poniżej. To jest zgodne z najnowszymi badaniami przeprowadzonymi na dużej ilości osób np. China Sudy (Projekt Chiny). Te badania są największymi badaniami dotyczącymi dietetyki jaki kiedykolwiek podjęto (wydana książka nosi ten sam tytuł). We wnioskach końcowych ww. pracy stwierdza się że dieta niskotłuszczowa jest najlepsza. Ilość kalorii pochodząca z tłuszczów powinna być poniżej 15%. Wszystkie pozostałe gatunki naczelnych są na diecie niskotłuszczowej. Ostatnie badania również wskazują na to że nasi przodkowie byli na niskotłuszczowej diecie. 

 

Ile tłuszczu konsumujemy?

Wiemy że ludzie na diecie SAD konsumują ponad 45% tłuszczów w przeliczeniu na kalorie. Badania przerpowadzone na witarianach również wskazują że większość z nich jest na diecie składającej się z ponad 65% tłuszczów. U niektórzy z nich zawartość dochodzi do 80%! Czy jest dziwne że tacy ludzie mają problemy będąc na takiej diecie?

 

Jeżeli chcemy dowiedzieć się ile rzeczywiście tłuszczów spożywamy powinniśmy zanalizować naszą dietę poprzez precyzyjne urządzenie. Gwarantuję że dowiesz się że podaż tłuszczów jest wyższa niż się można było spodziewać. Aby określić zawartość tłuszczów jaką spożywamy proszę wejść na stronkę: http://www.fitday.com

Polecam również: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

Proszę się zarejestrować (bez opłat) a następnie wejść do bazy danych wprowadzając artykuły (ich ilość) jaką wczoraj spożyłe(a)ś. Nie zapominij o podaniu wszystkich olejów jakie zostały użyte jako przybranie do sałatek i inne tego rodzaju „ukryte” oleje. Gwarantuje że większość czytelników będzie zaskoczona kiedy stwierdzi że ich dieta uboga w tłuszcze okaże się dietą dość bogatą w tłuszcze!

 

Trzeba zaznaczyć że ww. baza danych nie jest w pełni precyzyjna ponieważ wartość kaloryczna waha się w zależności od wielkości, stopnia dojrzenia, jakości itp. Jakkolwiek, daje to podstawową analizę wystarczającą dla naszych potrzeb. 

 

W praktyce

Za wyjątkiem alergii nie polecam aby unikać spożywania awokado i orzechów. Można ww. regularnie spożywać dla naszej korzyści. A następujące zalecenia powinny być pomocne:

Idealny limit spożywanych tłuszczów powinien być poniżej 15% wszystkich kalorii.

1. W praktyce oznacza to spożywanie wystarczającej ilości owoców aby sprostać kalorycznemu zapotrzebowaniu (a to oznacza bardzo dużo dla obecnego standardu dla większości ludzi).

2. unikaj olejów (włączając w to olej z oliwek, olej lniany, olej kokosowy, masło itp.)

3. Nie spożywaj więcej niż połowę awokado dziennie.

4. Spożywaj mniej niż 60 g orzechów dziennie. Alternatywą jest spożywanie 2-4 łyżki stołowe masła orzechowego (z moczonych orzechów).

5. Spożywaj awokado i orzechy w inne dni

6. Spożywaj ww. tłuszcze w jednej sesji posiłkowej.

7. nie spożywaj artykułów bogatych w tłuszcze codziennie, każdego dnia w tygodni, zrób przerwę.

 

Dodatkowe rady:

Unikaj kombinacji słodkie owoce + tłuszcze. Jabłko trawi się bardzo szybko i przechodzi przez żołądek bardzo szybko. Natomiast awokado zajmie więcej czasu na strawienie. W przeciwnym razie słodki owoc będzie miał czas aby zaczęła się fermentacja. To samo ma miejsce w przypadku mieszanki suszone owoce + orzechy, wszystko zacznie fermentować, za wyjątkiem gdy spożyje się małe ilości np. 5 migdałów z  5 daktylami..

Unikaj spożywania tłuszczów w okresach upałów nawet przez kilka tygodni, nasz organizm domaga się wtedy owoców bogatych w wodę t.j. pomidory, ogórki, melony, morele itp.

 

Zdrowe Uzębienie a Surowa Żywność

Zephyr, autor, opisuje w swej książce zatytułowanej „Instinctive Eating” problemy z uzębieniem których doświadczył na diecie surowej żywności:

Zbyt pózno dla mojego zdrowia zostałem zdiagnozowany z „rozległa próchnica zębów oraz schorzeniami dziąseł”. Prawie wszystkie zęby wymagały wypełnienia, kilka wymagało leczenia kanałowego oraz koronek! Mając 20 lat małem jedynie jeden ubytek. Moja diagnoza, zniszczyłem moje zęby kiedy naiwnie zaniechałem higieny, myśląc że „surowe pokarmy” nie mogą szkodzić zębom. Pozwoliłem na to aby bakterie atakujące zęby żyły na cukrze pochodzących z owoców w jamie ustnej, spokojnie przez lata. Tego czasu byłem świadomy że ww. wżerają się, byłem zbyt olewający i bez motywacji aby sobie z tym poradzić. Taka sytuacja często się zdarza. W ciągu długich lat poszukiwań i badań zrobiłem mnóstwo błędów. Jadałem suszone owoce ponad miarę, jadałem mnóstwo orzechów i nasion (zbyt dużo!), Jadałem dużo miodu na raz, dodając do tego daktyle, nie szczotkowałem zębów przez 2-3 lata (może dłużej), czytając w niektórych książkach że szczotkowanie jest niepotrzebne. Robiłem każdy niemal że błąd jako witarianin, jedną z konsekwencji były problemy z uzębieniem jakich doświadczyłem. Obecnie prawie każdy mój ząb ma plombę za wyjątkiem niektórych zębów przednich. Teraz zanim jeszcze wpadniesz w pańkę pozwól że podkreślę jedna rzecz: większość ludzi którzy witariańską dietę zrobią poprawnie nie będą mieli problemów z uzębieniem. Na dodatek zęby staną się zdrowsze. Natomiast jeżeli nie wiesz jak to zrobić może to się skończyć podobnie jak było to ze mną.

 

Z powodu sprzecznych informacji które otrzymywałem poprzez czytanie książek o witarianizmie oraz słuchając złych rad od wielu ignorujących oraz słabo poinformowanych liderów surowej diety i ruchu Higieny Naturalnej, oraz również z powodu mojej własnej ignorancji w tym czasie, moje uzębienie straszlwie na tym ucierpiało. Poprzez ostrożne postępowanie za radą podaną poniżej upewnisz się czy ty także nie wchodzisz w podobne problemy. Jeżeli już doświadczyłeś problemów ze swoimi zębami będzie można odwrócić ww. sytuację.

 

A powody dlaczego witarianie mają problemy z uzębieniem są następujące:

1) Po zjedzeniu, pH w ustach spada w kierunku odczynu kwasowego. Zajmuje to ok. 1-2 godzin zanim osiągnie odczyn  obojętny (aklaliczny). Jeżeli w przerwach między posiłkami często zagryzami, wielu witarian tak robi, to pH w jamie ustnej będzie ciągle pozostawiać kwasowe. To jest najlepsze środowisko dla bakterii aby zrobiły swoją robotę produkując coraz więcej kwasów które spowodują próchnicę zębów. To nie będzie miało miejsca wtedy gdy ww. czynniki nie będą występować.

 

2) Witarianie jedzący suszone owoce oraz produkty odwodnione sprzyjają próchnicy zębowej i chorobie dziąseł. Suszone owoce i odwodnione produkty dostarczają idealnej pożywki dla bakterii wytwarzających kwasy, bakterie powodujące próchnicę zębów i schorzenia dziąseł. To dotyczy wszystkich suszonych owoców, batoników owocowych, burgerów (pieczywa witariańskiego) jak również suchych orzechów i nasion. Suche cząstki po orzechach i nasionach oraz suszonych owocach itp. przylegają do zębów a następnie „wyżerane” są przez bakterie żyjące w jamie ustnej i  produkujące kwasy. Orzechy i nasiona można spożywać, z rozwagą jako moczone (kiełkowane) i zmiksowane, lub spożywane z dużą ilością zielonych warzyw. Natomiast spożywane prosto z torby mogą powodować problemy z uzębieniem.

 

3) Witarianie spożywają zbyt dużo pokarmów kwasowych. Jedząc kwasowe pokarmy w nadmiarze może co mieć negatywne odziaływanie na uzębienie. Do nich zalicza się sok z cytryny, soki z innych owoców cytrusowych, niedojrzałe owoce, ocet i inne kwaski organiczne. Polecam aby ograniczyć konsumpcję cytrusów do 2-3 pomarańczy na dzień a w zamian za to więcej owoców niekwaśnych (banany, papaja, mango itp.).

 

4) Stały kontakt z produktami bogatymi w cukry przyczynia się do próchnicy zębów i choroby dziąseł. Kiedy zęby są w stałym kontakcie z cukrem, nawet naturalnymi cukrami w formie wody kokosowej, miodu, suszonych owoców, soków z owoców lub innych produktów bogatych w cukier, próchnica zębów będzie postępowała. Nie jest w porządku przez cały dzień popijać wodę kokosową, pić soki owocowe i często podjadać produkty bogate w cukry.

 

5) Często dieta surowej żywności ma niedobory wielu ważnych minerałów alkalicznych t.j. wapnia i magnezu które są niezbędne do wytworzenia mocnej emali zębowej. Odpowiednie poziomy witaminy D oraz fosforu są również konieczne aby mieć silne, zdrowe zęby. Ww. pożywki można uzyskać w diecie zbilansowanej, tak jak to opisano w tej książce. Po więcej informacji na ten temat proszę zapoznać się z programem  Green for Life www.greenforlifeprogram.com

Ten program jest osiągalny przez określony czas w roku, zatem jeżeli zamierzasz uczestniczyć w nim proszę sprawdzić na ww. stronie internetowej kiedy będzie się odbywał.

 

Kiedy poniższe zalecenia zostaną przedsięwzięte to próchnica zębów może być zażegnana a zęby mogą być w pełni zaleczone. Zwróć uwagę że to jest minimum co można zrobić aby zabezpieczyć zdrowie naszym zębom przez całe życie.

 

1) Płukanie zębów wodą podczas i po posiłku, szczególnie po spożyciu pokarmów kwaśnych (kwaśne owoce itp.). Woda i inne obojętne (pH) płyny wymywają ww. kwasowość. Całe, świeże owoce nie będą miały negatywnego wpływu na zęby wtedy gdy szybko usuniemy kwaski poprzez natępujące po nim wypicie wody lub wypłukaniu wodą ust po posiłku Lepszym pomysłem jest spożywanie selera po każdym słodko-owocowym posiłku. Polecam szczotkowanie zębów po słodko-owocowym posiłku (banany, persymony, cherimoja, dżakfrut – owoc drzewa bochenkowego. Po posiłku z owoców soczystych (melony, pomarańcze itp.) wystarczy wypłukać usta wodą.

 

2) Po spożyciu pewnych wysokosłodkich owoców których pozostałości mają tendencje pozostawiania na zębach powinno się wyszczotkować zęby szczoteczką (jedynie woda i szczotka nic więcej). Do nich zaliczają się banany, bardzo dojrzałe figi, persymony, mango, cherymoja, durian, dżakfrut, mango, owoce z grupy sapodilla, flaszowiec peruwiański (Annona), mamea itp. Można po takim posiłku spożyć zielone warzywa lecz szczotkowanie zębów też jest dobrym pomysłem. Po spożyciu soczystych owoców nie jest konieczne szczotkowanie zębów ale dobrze jest po nich spożyć zielone warzywa (sałata, seler) lub przepłukać jamę ustną wodą. (Można użyć wody z niewielką ilością soli morskiej aby zalkalizować jamę ustną). Do owoców soczystych zaliczają się owoce cytrusowe, jabłka, winogrona, kiwi, ananasy, owoce jagodowe, melony, arbuzy, papaja, gruszki, owoce pestkowe, liczi itp.

 

3) Unikaj suszonych owoców i innych suszonych artykułów.Suszone owoce oraz odwodnione artykuły to nie pokarmy surowe, nie są zdrowe. Zamiana piecyka na odwadniacz to niezbyt dobre posunięcie. Jedz świeże, nie suszone pokarmy. Jakkolwiek, jak ci się zdarzy zjeść coś odwodnionego, owoc itp. zjedz po nim jabłko lub selera i dobrze wyszczotkuj zęby, jak najszybciej.

 

4) Jak najszybciej zrezygnuj ze wszelkich past do zębów, zamiast tego szczotkuj zęby w mydełku do zębów

(info o ww. mydełku na linku poniżej): www.fredericpatenaude.com/toothsoap.html

 

Wg. Dr. Gerald Judd,  „Odnowienie emalii zębowej ma miejsce wtedy gdy zęby są czyste. Wszelkie pasty do zębów wytwarzają barierę z gliceryny na powierzchni zębów co wymaga 20 płukań aby się jej pozbyć. Dobrym rozwiązaniem dla czystych zębów to mydełko do zębów, używam to już przez 5 lat. Wszelkie tłuszcze są zmywane z zębów a dziąsła są dezynfekowane. Bakteire są zniszczone przez ww. mydełko. Zęby są przygotowane do odtwarzania emalii nazębnej w oparciu o wapń i fosfor zawarty w naszej diecie.” Ostatnio jest do zdobycia znakomite mydełko do zębów bez gliceryny o znakomitym posmaku. Polecam gorąco zamiast zwykłych past do zębów, po więcej informacji zobacz link:

www.fredericpatenaude.com/toothsoap.html

 

Unikaj stałego kontaktu z cukrem. Jest w porządku spożywać dużo owoców ale raczej w kilku sesjach posiłkowych niż podjadanie przez okrągły dzień. Również unikaj popijania przez cały dzień soków owocowych, wody kokosowej itp.

 

5) Upewnij się że dobrze się odżywiasz. Aby mieć silne, wolne od próchnicy zęby konieczne jest aby w diecie były obecne ważne odżywki. Tymi odżywkami są przede wszystkim wapń, fosfor i witamina D. Po więcej informacji proszę skonsultować się ze mną w ramach programu Green For Life na stronce:

www.greenforlifeprogram.com

 

6) Usuwać kawałki pokarmu. Nie jest konieczne używać polerowania szmatką ale kawałki pokarmu zatrzymują się pomiędzy zębami i przy dziąsłach, wszystkie ww. muszą być usunięte. Można używać husteczki dentystycznej lub nauczyć się jak poprawnie używać wykałaczkę. Bardzo ważne aby to robić 1-2 razy dziennie.

 

7) Badania wskazują jest bardzie istotne jest to jak dobrze szczotkujemy niż ile razy szczotkujemy. Dobre szczotkowanie z użyciem miękkiej ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin