Karp w galarecie.rtf

(1 KB) Pobierz

Karp w galarecie

Składniki:

1 kg karpia, jarzyny (marchew, seler, pietruszka, cebula), ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, sól, cukier do smaku, 2 jajka ugotowane na twardo, łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

Przygotowuj wywar z jarzyn, do którego w trakcie gotowania dodaj ziele angielskie, listek laurowy, głowę, ogon i płetwy. Do zimnego wywaru włóż porcję oczyszczonego karpia i wolno gotuj. Po ostygnięciu wyjmij z ryby ości i kręgosłup. Porcje ułóż na półmisku, ozdób plasterkami jajek ugotowanych na twardo i marchewki. Wywar przecedź przez gęste sito, dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem i dodaj rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę. Tak przygotowanym wywarem zalej ostrożnie rybę, aby nie popsuć dekoracji.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin