OZORKI W GALARECIE.rtf

(1 KB) Pobierz

OZORKI W GALARECIE

50-60 dag ozorków wieprzowych lub cielęcych, porcja włoszczyzny bez kapusty, łyżka stołowa żelatyny, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 białka, jajo ugotowane na twardo, pomidor, natka pietruszki, łyżka zielonego groszku

Ozorki dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką, zalać na godzinę zimną wodą. Wyciąć gruczoły ślinowe i wypłukać. Ozorki włożyć do gorącej wody z włoszczyzną, posolić i gotować do miękkości. Wyjąć z wywaru i włożyć do zimnej wody. Po przestudzeniu obrać ze skóry i pokroić w skośne plastry. Wywar przecedzić przez gęste sito. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i kiedy napęcznieje, rozpuścić w gorącym wywarze, dodać białka i sok z cytryny. Zagotować, mieszając energicznie trzepaczką. Następnie wywar przecedzić na sicie przez lnianą ściereczkę, doprawić. Pokrojone ozorki ułożyć na półmisku, przybrać zielonym groszkiem, jajem, pomidorem, natką pietruszki i zalać tężejącą galaretką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin