· 100 g makaronu wstążki krótkie
· 100 g suszonych grzybów borowiki lub podgrzybki
· seler
· por
· 2 ząbki czosnku
· 1 cebula
· 1 marchewka do starcia
· 30 g wędzonych śliwek
· 200 ml śmietanki 30 %
· 10 ml bulionu grzybowego
· sól
· pieprz
1. Obieramy włoszczyznę, tniemy na kawałki i wrzucamy do wrzątku wcześniej posolonego z dodatkiem pieprzu.
2. Moczymy grzyby pół godziny, następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły.
3. Śliwki tniemy w paski.
4. Ugotowane grzyby odcedzamy, zachowując wywar i kroimy na drobne kawałki.
5. Gotujemy makaron i po ugotowaniu odcedzamy, odstawiamy.
6. Odcedzamy włoszczyznę i łączymy wywar z warzyw z wywarem z grzybów.
7. Pokrojone w kostkę cebulę i czosnek smażymy na patelni aż się zeszklą i wrzucamy do wywaru, zagotowujemy.
8. Następnie do wywaru dodajemy pokrojone śliwki, grzyby i gotujemy 15 minut.
9. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy startą marchewkę i zagęszczamy zupę śmietaną.
10. Dodajemy łazanki.
kasiulka11